Türkiye'de şu an 3 tane resmi ideoloji ve bu 3 resmi ideolojinin 3 merkezi var.

1. İktidarda olan AKP'nin islami şeriat devleti ideolojisi. 25 tarikat/cemaatin aralarında ittifak kurarak desteklediği AKP hükümeti. Sözcüsü Akit.
2. Liberallerin, HDP-PKK'nın Nato ve AB'nin savunduğu ideoloji; Türk devleti yıkılmalı, Kürdistan kurulmalı, diğer azınlıklara da istedikleri haklar tanınmalı. Sözcüsü HDP.
3. Türkçülük. MHPnin başını çektiği, Türkiye Türk'tür Türk kalacak, herkes haddini bilecek, bilmeyene bildiririz. Sözcüsü Ulusal Kanal.

Atatürkçüler ve sosyalistler iki arada bir derede bulunuyorlar, 2. ile 3. arasında Kürtçülükle Türkçülük, liberalizm ile devletçilik, özgürlükçülük ile disiplincilik gibi geniş bir yelpazede kaygan zeminde bulundukları için net politika geliştiremiyorlar.

Tayyip ve AKP 1. ve 2.lerle çıktığı yolda iktidara geldi, Gezi ile oyun ve ittifakları bozuldu. Önce Fetö, ardından başarısız Nato darbesi ile Batı ile ipleri kopma noktasına geldi.

Sputnik'in haberine göre Binali Yıldırım Rusya'da 15 Temmuz'u Nato'nun planladığını resmen ifade etmiş. Hatta İncirlik üssü için de darbenin idari merkezi demiş. Bu sözler başbakan tarafından söylenince işin rengi değişiyor.

Şimdi AKP ve Tayyip Türkçülerle ittifak halinde, çünkü bindiği dallar koptu, çaresiz Türkçülere sığındı. Türkçülerse önce 2.leri etkisiz hale getirmeyi şart koşuyor. 2.ler ne demek, sadece PKK ve onu destekleyen en geniş kesimler değil, aynı zamanda Nato ve AB. Ama Türkçü MHP de komünizme karşı Nato projesi idi. O nedenle Natocu İslamcı Türkçülerle, Rusya'cı şamancı Türkçüler MHPde bölündü, fakat bölünme o kadar kolay değil, çünkü Türkçülüğün bir de İslamcılık ve tarikatlar diye bir sorunu var.

MHP ve AKP'nin Nato'ya hayır demenin ötesinde bilfiil bilek güreşine, yani üstü kapalı çatışmaya girmiş olması ise sosyalistler için ziyadesiyle kafa karıştırıcı, yepyeni bir durum. Çünkü sosyalistler Nato kurulduğundan bu yana Nato'ya her zaman hayır dediler. Şimdi AKP ve MHP var diye evet mi diyecekler.

Yani düşünürken de, konuşurken de dikkatle ayırmak gerekiyor, ne söylersen nereye gider, kime yarar iyice hesap etme zamanı.
Tüm ideolojiler, fikirler, kutsallar, hepsi kaygan zeminde.
Herkesin söylediği aleyhinde delil olabilir.

Suriye'de AKP'nin Rusya ve Esad ile anlaştığı söyleniyor. Halep düşmek üzere, bu ne demek, Amerika ve Nato kaybediyor demek.
Patlayan bombayı bu fotoğraf içinde görünce manzara netleşiyor.

Böyle bir dönemde belirli ilkelere sarılıp, kararlı durmaktan başka seçenek yok.
İlkelerimiz, öncelikle laiklik olmalı. İnsan onuru, yaşama hakkı, ifade özgürlüğü; Kadınlara, çocuklara, tabiata karşı koruyucu olmak.
Aşk ile.