2020 yılı tüm insanlık adına çok zor gecen bir yıl olmasına rağmen acısı ve sızısı ile geride bıraktık. 

Dünya, 2020 yılına girerken birçok küresel etkisi olduğu tahmin edilen olay yaşayacağının farkında değildi 

Bu kocaman yıl geçerken neleri geride bıraktık, hangi izler arkamızda kaldı? Şöyle dönüp bir bakmak gerekiyor. 

19. Şubat 2020 Hassen eyaletine bağlı Hanau şehrinde 10 göçmen asıllı vatandaş ırkçı bir Alman tarafından kurşunlanarak öldürüldü. İnsanlık düşmanı milliyetçilik ve ırkçılık, yirmi birinci yüz yılda da hala insanlığa karşı bir silah olarak kullanılıyor.  

Frankfurt'ta NSU davasına bakan Avukat Seda Başay Yıldız, devamlı tehdit mektupları aldı ve küçük kızını kaçıracaklarını dahi ilan ettiler.   

Tehdit mektubunu yazanın da Münih'te emekliye ayrılan bir polis memuru olduğu ortaya çıktı. 

1- Şubat 2020'de,  Erdoğan  AB'ı tehdit ederek sınırları açtı ve çok sayıda Suriyeli mülteci Yunanistan'a gönderdi. 

2- 2020,  küresel ve sosyo-ekonomik açıdan en büyük denge problemlerinin yaşandığı yıl olarak hafızalarımızda kalacak. 

Tüm etkinliklerin toplu olarak iptal edilmesine, ertelenmesine, küresel boyutta kilitlenmesine neden olan korona virüs salgınıyla, 1929'da başlayan Büyük Buhrandan bu yana, dünya tarihinin en büyük ekonomik durgunluğu yaşadığı bir yılı geride bırakıyoruz. 

Çin'de başlayan ve kısa bir sürede tüm dünyayı saran Korona canavarı, dünya genelinde yüz binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın hastalığına sebep oldu. 2021 yılında da aşı bulunmasına rağmen bu canavar virüsün devam edeceğine uzmanlar kesin gözüyle bakıyorlar. 

15.9.2020 tarihinde Almanya'ya, Yunan adası Moria'dan küçük yaşta ve kimsesiz 300 mülteci çocuk getirildi ve Almanya'nın çeşitli eyaletlerine dağıtıldı. 

16-9.2020'de  Hessen eyaletinin Kassel şehrinde  CDU'lu politikacı  Walter Lübek  aşırı sağcı bir Alman terörist tarafindan evinin balkonunda kurşunlanarak öldürüldü. 

17.10.2020 tarihinde Paris'te, Muhammed peygamberin karikatürünü sınıfta öğrencilere gösteren Fransız tarih dersi öğretmeni 18 yaşındaki Çeçen asıllı İslamcı tarafından öldürüldü. Terörist daha sonra olay yerine gelen polislerle girdiği çatışmada vurularak öldürüldü. 

29.10.2020'de Güney Fransa'nın Niş şehrinde 21 yaşında ki Faslı İslamcı terörist, 3 suçsuz insanı öldürdü. 

1.12.2020 Trier şehrinde de Alman kökenli birinin, caddede yürüyen insanların üzerine araba sürerek 4 kişinin ölümüne ve çok sayıda insanın yaralanmasına neden oldu. Sarhoş olan bu kişinin akli dengesinin yerinde olmadığı açıklandı. 

10.12. 2020'de Thüringen Başbakanı Sol Partili Bodo Ramelow NSU teröristleri tarafindan mektupla tehdit edildi. 

22.12 2020'de de Halle şehrinde Yahudi cemiyetine silahlı saldırı yapan ve 2 kişiyi öldüren Stephan .B  adlı aşırı sağcı Alman'a ömür boyu hapis cezası verildi. 

Gecen bir sene içinde Yahudilerin ibadet yeri olan Sinagoglara karşı çok sayıda saldırı yapıldı. Can kaybı olmamasına rağmen çok sayıda Sinagog maddi hasar gördü. 

Aşırı sağcı Alman ırkçıları ve yabancı düşmanları, çok sayıda Yahudi mezarlıklarına saldırıp mezar taşlarını kırdılar. Almanya da ve tüm Avrupa da Yahudi düşmanlığı hala devam etmektedir. 

Yahudilere karşı   saldırılar dışında çok sayıda cami ve ibadet yerlerine de saldırılar gerçekleştirildi. 

Başörtülü çok sayıda Müslüman kadın, sokak ortasında tacize maruz kaldı. 

Emekliye ayrılan sağcı polislerin WhatsApp grupları kurarak, ırkçı söylem ve düşüncelerin propagandasını yaptıklarını ve bu yönde organize olduklarını basında okuyoruz. 

Arkada bıraktığımız bir yılın acısını unutmaya çalışarak yeni yılda insanlık adına mutluluk, huzur, sağlık, barış getirmesini dilerim. Tüm okuyucuların yeni yılını içtenlikle kutlarım.