“Her şeyden evvel yeni kuşak, yeniyi anne sütüyle kavramaya başladığında; işte ancak o zaman gelip çatar yeninin zaferi” -Friedrich Engels, 1840-

Kimileri onları; “hayalperest” olarak değerlendirdi.

Kimileri onlara; “maceraperest” dedi.

Kimileri onların araştırmalarındaki yanlışlıkları irdeledi ve çöpe attı Marks’ı-Engels’i; çöpe atmanın öyle kolay bir iş olmadığı anlaşılınca da yeniden elde tutup cilalamak tercih edildi!

Onlar, Paris Komünü deneyimine tanıklık edenlerdi. Onlar SSCB deneyiminin arefesindeki sancılarda yatıp kalkanlardı. Onlar ömürlerini; bu hareketlerin özneleri için üretmeye ve ürünlerini onlarla buluşarak paylaşmaya adayanlardı. Onlar dünya çapındaki işçi hareketlerinin, kendi yaşadıkları çağdaki akışına tanıklık edenlerdi.

Yazıtlarının ve içinde bulundukları toplumsal pratiklerinin, dünya gerçekliğindeki bitmek bilmeyen ve bitmeyecek olan değişimlerin ardından yüz yılı aşkın bir zaman geçtikten sonra dahi: Onların masaya yatırılma süreçleri henüz nihayetlenemedi! Bu denli uzun oldu ömürleri: İYİ Kİ! İYİ Kİ DOĞDUN ENGELS!

***

1820 yılında doğan Engels’in 200. doğumgününü kutlama hazırlıklarına 2018’de başladı Wuppertal!

Türkiye’deki eski Bulvar Gazetesi diyebileceğimiz Almanya’daki “Bild Zeitung”; Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2014’te Wuppertal şehrine hediye ettiği “Engels’in Bronz Anıtı”nı, flaş foto olarak haberlerine yerleştirip durdu.

Alman Posta Dairesi; pulların üzerine Engels’in hangi resminin yerleştirileceğine çoktan onay verdi bile.

Paraların üzerine yerleştirilmek üzere; “0 Euro” amblemleriyle birlikte Engels grafikleri tasarlandı. Ve daha sayısız materyalin üzerine, sayısız Engels grafiği tasarlanarak; “Wuppertal’in En Tanınmış Oğlu Engels 200 Yaşında” hazırlıkları çoktan tamamlandı bile.

Yaklaşık 150 etkinlikten oluşan bu “2020 Engels Yılı” etkinliklerinin resmi açılışını yapacak olan isim ise Armin Laschet olacak. Yani Nordrhein-Westfalen eyaletindeki FDP-CDU koalisyon hükümetinin başbakanı olan CDU’lu bir politikacı!

Bu kadarla da yetinilmeyecek tabii ki: 2020 Mart ayında başlanılıp, 2021 Mart ayında bitirilmek üzere, Engels’in ailesinin yaşadığı, 1897’de yıkılan Martinis Caddesi No:11 adresindeki evin yeniden canlandırılması için 12 milyon Avro ayrıldı. Ve bu ev 2021 yılında, bir “Ziyaretçi Merkezi” olarak hizmete girecek. Bunun şehir ekonomisine sunacağı katkı da, eller ovuşturularak hesaplanmaya başlandı bile!

Bu arada, yine Wuppertal’de bulunan Marks-Engels Vakfı da; Marks ve Engels yapıtlarının güncel politikalar içerisindeki gerçekliğinin tartışılacağı programlar hazırlamış vaziyette.

Yani Wuppertal daha şimdiden; Şubat ayında başlatacağı etkinlikler dizisine katılacak binlerce turisti ağırlamanın maddi-manevi heyecanını duymaya başladı bile.

***

Bütün bu hazırlıklar yapılırken; Almanya gibi gelişmiş bir kapitalist ülkenin, Berlin gibi büyük şehirlerinde ayyuka çıkan “barınma-ev sorunları” oturdu gündeme. Kiracılar Birliği sokaklarda sesini duyurmaya çalışırken; Cicero, Felsefe vb. gibi dergiler, bazı gazeteler dahi Engels’in “büyük şehirlerdeki barınma sorunu” içerikli yazılarından bir kaç paragrafı da olsa yayınlamadan edemediler.

Marks-Engels yazışmalarının, bugün olanların, tüm bu tarihin paragraf girişi Lenin’in şu özetleyişinde kalacak hep: “Bu mektuplaşmalarda her şeyden önemli ve en yeni olan: Onlar’ın, devrimci düşünce tarihinde dahiyane bir ileri adımı gerçekleştirmiş olmalarıdır”.

Sizleri tarihten silemedikleri gibi, niteliğinizi değiştirme çabalarından da vazgeçmediler! Vazgeçmeyecekler de: İYİ Kİ! İYİ Kİ DOĞDUN ENGELS!

1 “Günter Hillmann’dan Friedrich Engels Yazılarından Seçmeler; İşçi Sınıfının Çevresi Üzerine, Cilt 27-1970, Bertelsmann Fachverlag” kitabına giriş bu alıntıyla yapılmış, kaynak belirtilmemiştir.

2 Belgeler ve Tanıklarla Friedrich Engels; Helmut Hirsch, Rowohlt Yayınevi, Hamburg 1968.

*Güney Kültür-Sanat-Edebiyat Dergisi ; Ocak-Şubat-Mart 2020, Sayı 91’de: Engels’in Biyografisi(1820-1895), Kızkardeşi Marie’ye Mektupları(1838-1840), Wuppertal’den Mektubu(1839), Büyük Şehirler Makalesi ve Tanıklarla Engels’in çevirileriyle birlikte yayınlanmıştır.