12 Kasım 2016 Cumartesi Federal Almanya Köln Ren nehri kenarında, on binlerin katılımıyla bir Miting düzenlendi.

AABK Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonun önderliğinde, AKP devleti ve Saray'ın İslami faşizan girişimleri karşısında, Özgürlük, Demokrasi ve Barış çabalarının yoğunlaştırılmasına ilişkin Miting, görkemli geçti ve başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Miting'in bu başarısına, 'istenilmeden de' olsa, bir gölgenin düştüğü gerçeğini yadsıyamayız. AABK bu mitingin hazırlanmasında motorize güçtü. AABK, bu çabalarına faşizme karşı mücadelede, her zaman olduğu gibi, bu Miting'de de, omuzdaşlarıyla birlikte olmak istedi.

Bir elin nesi var, iki elin sesi var gerçeğinden yola çıkarak, Kürt yurtsever hareketi, devrimci sosyalist güçler ve demokrasi mücadelesinde, omuz-omuza ortaklaşmak isteyen, tüm demokratlarla birlikte olmak istedi. AABK, Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenleriyle eylem birliğinde, omuz-omuza durmak amacındaydı. Bütün eylem birliklerinde olduğu gibi, 12 Kasım Federal Almanya Köln Mitingi de, kendi içresinde kurallar ve kaideler içermekteydi.

Bir gerçeğin altını çizmede yara var. En, 'kötü' kural ve kaideler, en, 'iyi' kuralsızlık ve kaidesizlikten iyidir. Hiç kimse, ortaklaştırılan kaide ve kuralları yok sayamaz ve yadsıyamaz. Bir eylem birliğinde, ortaklaştırılan kural ve kaidelere, 'uymamak' eylem birliğinin ve omuzdaşlığın ruhuna aykırıdır. Bu davranışlar gelecekte birlikte, omuz-omuza yürümemizin hareket sahasının kısıtlar ve olumsuzluğa uğratır.

12 Kasım Köln Mitingi'nde, yukarda bahsi geçen birlikteliğimizi, omuzdaşlığımızı tahribata uğratan bir vaka yaşanmıştır. Kürt yurtsever hareketine bağlı ve kendilerini, 'Apo'cu gençlik' hareketi olarak ifade eden bir grup'un, Miting alanında, 'ısrarla' Abdullah Öcalan ve PKK flamaları açmaları, mitingin düzenleyicisi olan Alevi hareketi AABK kitlesi tarafından pekte hoş karşılanmamıştır.

AABK yöneticilerinin bütün uyarılarına rağmen, bu grubun taşkınlık derecesine varan davranışları, Miting düzenleyici olan AABK'ı, önemli derecede zora sokma olarak değerlendirilmiştir.

Kürt yurtsever hareketine mensup dostlarımızın, konuya ilişkin çabalarının sonuçsuz kalması üzücü bir sonuç ortaya çıkarmıştır. AABK, Mitingin başarılı geçmesi konusunda çabalarını sonuna kadar sürdürmüştür. AABK bu Mitingde, bugün AKP faşizmi tarafından haksızlığa uğrayan, tutuklanan, işkenceye maruz kalan dostlarımızın, başta Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ olmak üzere, tutuklu bulunan tüm HDP Milletvekillerinin ön plana alınmasına özen göstermiştir.

AABK, Başta Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri olmak üzere, tüm gazeteci ve basın mensuplarının özgün durumlarının ön plana çıkarılması taraftarıydı. Tutuklu ve haklarında, 'suç' duyurusu olan Akademisyenlerin ve ülkemizde haksızlığa uğrayan demokrasi güçleri ve toplumsal katmanların ön planda olması taraftarıydı.

Miting alanında yer alan, 'gençlik grubunun' sadece, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü ön plana davranışları, Mitingin ana temasına uygun bir davranış değildir. Miting alanında, 'hâkim' anlayış görüntüsü verilmesi kabul görür bir anlayış, hiç değildir. Bu noktada eleştirilerimizi, dostlarımız ve omuzdaşlarımız değerlendirmeliler. Kendi durumlarını kritiğe ederek, sorumluluklarının gereği, bir özeleştiri beklentisini dikkate almalıdırlar.

Bu anlayış, Demokratik Güç Birliği ve ABDEM Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi bileşenlerinin yan-yana olmaları ve birlikte yeni mücadele alanlarında olmalarının da, anlamlı bir ifadesi olarak algılanmalıdır. AABK yöneticilerinin bütün iyi niyetli girişimlerine rağmen, 'apo cu gençlerin' girişimleri, hoş karşılanmamıştır ve AABK'ı, kendi kitleleri karşısında zora sokmuştur.

Mitingin başarılı ve kitlesel geçmesi, Mitinge, 'gölge girişimlerine' rağmen, on binlerin Miting alanında Faşizme karşı omuz-omuza durmaları takdire şayandır.


12 Kasım 2016 Köln