Yoldaş!

Yoldaş olabilmek için için uzun yıllar denenmiş, sınanmış arkadaş olmak gerekir, okuldan, işyerinden, mahalleden...

Arkadaşlık yetmez, dost olmak gerekir, acıyı da bal gibi paylaşabilen, koca yürekli.

O da yetmez, yalnız bir erkek ya da kadınla da olmaz, evli ve gözü dışarda olmamak gerekir, bir gömlekte iki baş olması gerekir.

İşte o zaman onunla musahip kardeş olunur.

Musahip olunca, iki aile kardeş olur. Dünya ve ahiret kardeşliği. İki can kardeşi. İki can, kardeş olmaya karar verince, çocuklar da kardeş olurlar, eşlerinin de kabuluyle ikrar verirler. Cem kurulur, semahlar dönülür, Gülbenkler okunur, yeni kurulan kardeşlik cemi cümleye ilan edilir, duygu seli coşar, düvazlar eşliğinde taşar şerha olur göğe dikilen ışk direği.

İşte o iki can ve eşlerinin kardeşliğine kimse itiraz etmiyor ise ve herkes onların kardeşliğine rıza gösteriyor ise, hep birlikte kut kazanır kardeşlik, Yol olur. Erenlerin Yoludur, Aşk Yoludur, Hak Yoludur bu Yol.

Bu Yola yoldaş olunur. Yola yol yapan binlerce daştan bir daş olunur. Enel Hak olunur.

Yoldaşlık kutlu bir kavramdır, her ağıza pelesenk olmaz.

......

Şeriatçı Altan Tan Saadet Partisine katılmış, zaten ait olduğu yer orası idi, Aryan olması hasebiyle yıllardır bu zata yoldaş diyen sosyalistler ne diyecek?

Sosyalistler yüz yıldır yoldaş kavramını kullanırlar. Erenler Yola sahip çıkamıyor diye, devlet ezdi diye kavramlarımızı değerlerimizi her gelen çalıyor, yağmalıyor ya. İşte öyle olmuştu. Sosyalist ne anlar yoldaşlıktan.

Sosyalizmin kurucusu Karl Marks'ın dilinde yoldaş diye tercüme edilen kelime Genosse. Genuss kökünden geliyor. Genuss haz demek. Genosse Türkçe'ye ancak hazdaş olarak çevrilir, yoldaş asla değil.

Ama Almanca karşılığı hazdaşı beğenmiyorlarsa, kendilerine Türkçe kavram üretmeliler, naçizane önerim devrimdaş olabilir.

Yoldaş, Erenlerin Yoluna ait bir kavramdır, o kadar ucuz değil. Geri almasını biliriz.

Aşk ile.

Haydarersoz.com