Yugoslavya eski devlet baökani Tito’nun eşi, Yovanka Broz, Ağustos ayının sonlarında,  Belgrat’taki hastaneye kaldırılmıştı. 

Yovanka Broz’un ölüm haberinin ardından Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ve üst düzey yetkililer, merhum Yovanka Broz’un yaşadığı villadaki ailesini  ziyaret ederek başsağlığı dileklerinde bulundular. Bu sırada, bir açıklamada bulunan Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, Balkan tarihinin en önemli kişilerinden biri olan Yovanka Broz’un ölüm haberinin vatandaşları derinden üzdüğünü belirti. Daçiç, Yovanka Broz’un, Tito’nun mezarının bulunduğu Çiçek Evinde gömülmesi gerektiğini ifade etti.

YOVANKA BROZ KİMDİR?

Yovanka Broz ( Budisavleviç ) 1924 yılında Hırvatistan’ın Lika kenti yakınlarındaki Peçani  köyünde doğdu. 1937 yılında Yugoslavya’da kurulan Komünist Partisi üyesi oldu. 1940 yılında Tito’nun başında bulunduğu Partizanlar birliklerine katılıp, Alman Nazilerine karşı savaştı. Albay rütbesi olan  Yovanka Broz 1943 yılında Tito ile tanıştı ve 1952 yılında Tito ile evlendi. Tito ile evlendikten sonra dünyanın başta gelen First Leydisi oldu.

TİTO’NUN ÖLÜMÜNDEN  SONRA 30 YIL FAKİRLİK İÇİNDE YAŞADI

Tito’nun ölümünden sonra başa gelen iktidar, Yovanka Broz’un var olan malını mülkünü elinden aldı. Yaşadığı Beyaz Saray’dan kovulan Yovanka Broz’a çok eskimiş  bir villa verildi. 7 yıl  dışarı çıkma yasağı verilen Yovanka Broz tek bir hizmetçiyle yaşadı.

5 yıl önce ise  yaşadığı  eski villa biraz onarıldı. Bu arada villa iki kez soyuldu.