Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelen gönüllüler “Yaşlılar için el ele – Gemeinsam für Senioren” isimiyle oluşturdukları proje ile göçmen kökenliler başta olmak üzere Almanya'da yardıma muhtaç yaşlılar için el ele verdiler. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin'in eşi Meral Engin'in proje kurucusu olduğu oluşumda Fatma Dik-Thiel, Nurhan Dağtekin ve Nagihan Arslan Yüregir koordinatör olarak gönüllü hizmet veriyor.

Amaçları ileride dernekleşmek olan oluşumun öncüsü Meral Engin, bu projeyle  sayıları her geçen gün artan din, dil ve kültür farkından kaynaklanan sorunlar yaşayan ve Alman sağlık sistemini yeterince tanımayan yaşlılarımıza hizmet sunmak üzere Türkçe konuşan uzmanların bir araya geldiğini belirtti.  

Köln Başkonsolosluğunda düzenen toplantıda Köln Üniversitesi Nöroloji Bölümü Başkanı Başhekim Özgür Onur, demans ve Alzheimer hastalığı konusunda toplantıya katılanlara bilgiler verdi. Dr. Özgür Onur, Almanya’da dil engeli, sosyal çevre eksikliği çeken, depresyon yaşayan göçmenlerin demans hastalığı riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Özgür Onur, demans kelimesinin bütün unutkanlık hastalıklarının genel ismi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Demans hastalığı çok fazla ilerlediği zaman yapabilecek çok fazla şey yok. Önemli olan bu hastalığın erken teşhis edilmesi. 60-70 yaşlarındaki insanların yüzde 5'i yani her 20 kişiden biri bu hastalığa yakalanabiliyor. 90 yaşındaki her üç kişiden biri ise bu hastalığa yakalanıyor. Bu hastalık yaşlılık hastalığı olduğu için ve ömürler uzayıp insanlar daha da fazla yaşlandığı için bu hastalık da doğal olarak çoğalıyor, her geçen gün daha büyük problem olmaya başlıyor. Önemli olan bu hastalığın başlangıç aşamasında farkına varılması, hastalığın kabullenilmesi ve tedaviye başlanması. Çoğu kişi bunu kabullenemiyor. Bu da maalesef tedavinin önündeki en büyük engellerden biri şeklinde karşımıza çıkıyor.”