Hava-İş, THY’deki grevinde üçüncü günü geride bıraktı. Grevin ilk gününde “grev başarısız oldu” mesajları medyada boy boy yayımlanan THY, işçileri anlaşmaya çağırmak zorunda kaldı.






Grevin ilk gününde “Grev başarısız oldu” mesajları veren ve açıklamaları medyada sık sık yer bulan THY Yönetimi, grevin etkisini sürdürmesiyle sendikayı anlaşma yapmaya çağırdı.


THY grevi üçüncü günü geride bırakırken THY Yönetimi Hava-İş’i 22 Mayıs’a kadar, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ni imzalamaya davet etti. 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki haklardan ve koşullardan geriye gidiş olmayacağını belirten THY Yönetimi uygun bir ücret artışı yapmayı kararlaştırdığını duyurdu.


THY, grevin ilk gününde “16 bin kişiden 500’ü grevde”, “Grev uçuşları etkilemedi” gibi söylemlerle grevi etkisiz gibi göstermeye çalıştı. Grevin devam etmesiyle THY’nin iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu.


Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, "Bütün açıklamalarımızda, grev öncesinde de, grev sırasında da görüşmeye açık olduğumuzu söyledik.” dedi



'Greve katılan sayısı 2 bin'


THY yönetimi grevin başladığı günden beri operasyonlarında bir aksama yaşanmadığını kamuoyuna duyuruyor.


Ayçin
ise greve katılan çalışan sayısının 2 bin olduğunu belirterek bu açıklamaları gerçekçi bulmadığını söylüyor: “Operasyonlar etkilenmediyse toplu iş sözleşmesini bitirmeye gerek yok. Onlar için de ne kadar güzel. Demek ki 2 bin fazla kişinin varlığı ortaya çıktı şirkette. O zaman THY yönetimi fazla maliyet altına girmeden operasyonlarını götürsün. Operasyonları yürütebiliyorsa neden arkadaşlarımız telefonlarla işe gelmeleri için taciz ediliyor?”


Ayçin, yaklaşık 40 pilotun greve katıldığını söylüyor.


Ayçin'e göre, şirket seferleri iptal etmek yerine, özellikle iç hatlardaki seferleri birleştirerek gerçekleştiriyor: “Örneğin, Ankara seferlerini olabildiğince 2-3 seferde ortaklaştırarak yapıyorlar. Ama bu, sefer iptali yerine, ekranlarda sanki uçak normal olarak kalkıyormuş gibi gösteriliyor.”


Hava-iş Sendikası 3 Mayıs’ta açıkladığı grev kararının ardından 15 Mayıs gece 03.00’te greve başlamıştı.

Sendikaya bağlı çalışanların grev gerekçeleri arasında ücrete ilişkin bir talep bulunmuyor.

Sendika, uçuş süreleri artarken dinlenme sürelerinin düşürülmesine karşı grev kararı almıştı.

Bunun yanı sıra 29 Mayıs 2012’de işten çıkarılan 305 çalışanın işe iadesi talep ediliyor.

Sendika grev gerekçesinde, taleplerinin yolcu ve uçuş güvenliği için elzem olduğunu belirtiyor.