Uluslararası insan hakları örgütlerinin idamın durdurulmasına yönelik yürüttüğü kampanyalara karşın Reyhaneh Jabbari'nin Cumartesi günü başkent Tahran'daki bir hapishanede idam edildiği açıklandı.

Jabbari 2009 yılında Morteza Abdolali Sarbandi'yi öldürmek suçundan hüküm giymişti. Jabbari'nin 'bana tecavüz etmeye çalıştı' dediği Sarbandi, daha önce İran İstihbarat Bakanlığı'nda çalışıyordu.

Mahkemedeki savunmasında Sarbandi'yi birkez sırtından bıçakladığını kabul eden Jabbari, "O sırada evde bir kişi daha vardı. Sarbandi'yi o öldürdü" demişti. Uluslararası Af Örgütü, Jabbari'nin usulsüz bir yargılama sürecinin ardından hüküm giydiğini savunarak, idam cezasının durdurulmasını ve yargılamanın yenilenmesini talep ediyordu.

Geçtiğmiz ay sosyal medyada da idamın durdurulması için bir kampanya başlatılmıştı. İran devlet haber ajansı Tasnim, mahkemenin 'meşru müdafa' iddialarını yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle kabul etmemesi üzerine Jabbari'nin idam edildiği haberini geçti.

Jabbari'nin annesi Shole Pakravan da idam haberini doğruladı ve idamdan bir gün önce kızını bir saatline görmesine izin verildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler İran'In bu yıl içerisinde en az 250 kişiyi idam ettiğini belirtiyor.BBC