12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası Türkiye kökenli aydın, demokrat ve devrimcilerin unutulmaz dostu Jürgen Roth (72) yaşamını kaybetti.

Yazdığı "Dost Türkiye, ya da Batı'nın özgürlüğü için işkence mi?, Türkiye, Cumhuriyet Kurtlar Altında, Kirli Demokrasi, Sessiz Darbe, Mafya ülkesi Almanya, Hükümetlerin Karanlık Adamları ve Örgütlü Suçlar, Soruşturma Yasak ve Derin Devlet kitaplarıyla, 80’li, 90’lı yıllarda hazırladığı Bozkurtlar Geliyor, Avrupa'da Mafya, Uyuşturcu ve Silah Kaçakçılığı ve Sığınmacılarla Röportajlar gibi televizyon belgeselleriyle hem Almanya’da hem de dış dünyada siyaset, ekonomi, organize suç çeteleri ve istihbarat çevrelerinden düşmanlığını kazanmıştı. Birçok kitabı ‘en çok satanlar’ listelerine giren Roth, 12 Eylül askeri darbesi sonrası Türkiye'deki demokrasi mücadelesi ile Avrupa'da kurulan Dayanışma Komiteleri'nin aktiv üyeliğinde bulunmuştu. 

ALMANYA ESKİ BAŞBAKANI SCHRÖDER'LE MAHKEMELİK OLMUŞTU
Yaptığı yayınlar nedeniyle sık sık mahkemelere düşen Roth, politikacılar, uluslararası şirketler ve adalet sistemi arasındaki bağlantıları ele aldığı ‘Almanya Aşireti’ (Deutschland Klan) adlı kitabı nedeniyle eski Almanya Gerhard Schröder’le de mahkemelik olmuştu. Kitabında Rusya’nın dünya çapındaki doğalgaz şirketi Gazprom’a profesyonel olarak çalışan Schröder’e ağır suçlamalar getiren Roth, dava sonunda kitabın bazı bölümlerini değiştirmeye mahkûm edilmişti.