Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon)’un yaptığı çağrıyla Almanya’nın Stuttgart kentinde Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu sokak etkinliği ile anıldı.


Stuttgart’ın en işlek caddesi Königstraße’de 20 Temmuz’da yapılan mitingi, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) düzenledi.


33 düş yolcusunun resimlerinin bulunduğu AvEG-Kon, AGİF, SKB ve Young Strugle imzalı pankartın açıldığı, Suruç şehitlerinin dövizleri, AvEG-Kon, AGİF, SKB ve MLKP bayraklarının taşındığı eylem, 33 düş yolcusu şahsında özgürlük ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.


 

Anma etkinliğine Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir, HDK Almanya Eş Sözcüsü Aynur Karakaya, Nav-Dem, ADHK ve Partizan temsilcileri katıldı. Etkinliğe MLPD ve ATİK mesajlarıyla katkı sundu.


Eylemde AGİF’in yaptığı “Katliamın 3. Yılında UNUTMA, UNUTTURMA” başlıklı Almanca açıklama okundu. Açıklamada, üç yıl önce Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF)’nin, DAİŞ çeteleri tarafından yerle bir edilen Kobanê'nin yeniden inşası için bir kampanya başlattığı, Kobanê'de hayatın yeniden yeşertilmesine katkı sunmak için “Birlikte savunduk, birlikte inşa ediyoruz” şiarıyla yürütülen kampanya için pek çok kentten yola çıkan gençlerin, 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç'a ulaştığı, AKP ve Erdoğan destekli DAİŞ çetelerinin vahşice katliamına uğradığı anımsatıldı.

SURUÇ KATLİAMLAR DİZİSİNİN BAŞLANGICI OLDU
 

Açıklamada, “Suruç katliamı, daha sonra başta 10 Ekim Ankara Gar katliamı olmak üzere Türkiye’de gerçekleşen katliamlar dizisinin başlangıcı oldu. Katliama ilişkin hiçbir sorumlu hesap vermedi. Katliamcıların yargılanması için açılan davanın her duruşması, katliama uğrayanların ailelerinin tekrar ve tekrar aynı duyguları yaşamalarına; faşist devletin adaletsizliğine, katliamcıları korumasına tanık olmalarına vesile oldu/oluyor.” denildi.

SOKAĞIN GÜCÜYLE ADALET TALEBİMİZ GERÇEKLEŞECEK

Açıklamada, “Başta Suruç şehit ailelerimiz olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini sarıp sarmalamış olan adalet talebi, sorumluların yargılanması ve hesap sorulması kendisine insanım diyen, ilericiyim, demokratım diyen tüm toplumsal kesimlerin, işçi ve emekçilerin adalet mücadelesini yaşamın her alanına yayması, sokakta haykırmasıyla sonuç alacak ve düşler gerçek olacaktır.” vurgusu yapıldı. 

AGİF adına yapılan konuşmanın ardından Suruç katliamının tanığı gazeteci ve yazar Mehmet Lütfü Özdemir söz aldı.

SURUÇ’TA YOK ETMEK İSTEDİKLERİ İNSANLIKTI
Özdemir konuşmasında, “O gün orada sadece 33 yoldaşım değil orada bulunan 318 Düş Yolcusu paramparça oldu. Yok etmek istedikleri insanlıktı, sevgiydi, iyilikti, adaletti, özgürlüktü, çocukluktu, paylaşmaktı, dayanışmaydı, düşlerimizdi ve umutlarımızdı. Biz her şeye rağmen insan kalacağız. Bizi katletmek isteyen DAEŞ zihniyeti aslında Devletin ve Toplumun ta kendisidir. Kadınlara, LgbtiQ+'lara, çocuklara, hayvanlara ve doğaya düşman olan bu zihniyete karşı mücadelemiz son nefesimize kadar sürecek.” vurgusunu yaptı.


HDK Almanya Eş Sözcüsü Aynur Karakaya da yaptığı konuşmada, Suruç katliamını lanetledi, 33 düş yolcusunu andı. Miting, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışla”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarıyla, alkışlarla son buldu.

Necati Abay / Stuttgart