Dünya genelinde her beş kişiden biri, yani yaklaşık bir buçuk milyon kişi Facebook ya da Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden birini kullanıyor. Yapılan araştırmalara göre, sosyal medya merakı kısa sürede bağımlılığa dönüşebiliyor. Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar kullanımının artışı da bu bağımlılığı tetikliyor.

Günün her saatinde, her yerde... Mesajlar gönderiliyor, paylaşımlara yorum yazılıyor ya da yorumlar yanıtlanıyor... Mobil teknoloji sayesinde Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullananların sayısı ve kullanım sıklığı artıyor.

Kimi kullanıcı kesintisiz 24 saat kullandığını söylüyor. Bazıları sosyal medya kullanımını "günde 10 kere olabiliyor" sözleriyle tarif ediyor. Bir başkası ise "4 ya da 6 kere" diyor.

Resmen hastalık

İngiltere'de sosyal medya bağımlılığı artık bir hastalık olarak görülüyor. Psikiyatrist Richard Graham, Londra'daki Tavistock ve Portman Kliniği’nde her yıl ortalama 100 bağımlıyı tedavi ediyor. Bağımlıların arasında çocuk yaşta olanlar da var 35’ine ulaşmış olanlar da.

Psikiyatrist Graham, bağımlılardan söz ederken, "Hayatlarındaki en önemli şeyleri ihmal ediyorlar, temel gereksinimlerini bile. Yemek yemeyi, içmeyi, uyumayı unutuyorlar, randevularını kaçırıyorlar, ayrıca okula ya da işe de gitmiyorlar" ifadelerini kullanıyor.

Reçete, Facebook diyeti

Araştırmalara göre, bu sigara ve alkol bağımlılığından daha da kötü. Gemini Adams, yoga yaparak bununla başa çıkmaya çalışıyor. Bir yazar olarak bilgisayar başında saatler geçiren Adams, Facebook ve Twitter'sız da yapamaz olmuş.

Yazar Adams, "'Benim yazdıklarıma kimin ne yorum yaptığını merak ediyordum. Ben daha önce sigara kullanıcısıydım. Buna benzer bir duygu bu da. Bir şey yapma gereksinimi duyuyorsun" diyor.

Kendi reçetesini kendi yazan Adams, Facebook diyetini kitaplaştırmış. Adams artık sadece belirli saatlerde internete giriyor. Gemini Adams, bu sürenin de kesinlikle yarım saati aşmadığını belirtiyor.DW/SS/HS/BÖ/NH