Filipinler Enerji Bakanı Jericho Petilla ABS-CBN televizyonuna yaptığı açıklamada, Filipinler'in orta kesimlerini etkisi altına alan Haiyan Tayfunu'nun yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Petilla, tayfunda büyük zarar gören kentlerden biri olan Palo’da ölü sayısını netleştiremediklerini kaydetti.

Saatteki hızı 250 kilometreye varan ve Vietnam'a doğru ilerleyişini sürdüren tayfun, kıyıdaki evlerin yerle bir olmasına neden oldu.

En çok Tacloban zarar gördü

Tayfundan en çok zarar kent ise Tacloban. Tacloban'da amatör kameralarla çekilen fotoğraf ve videolar yıkımın büyük boyutlarda olduğuna işaret ederken, uluslararası yardım kuruluşu Kızılhaç da kentin yüzde 80’inin tayfundan zarar gördüğünü açıkladı.

Görgü tanıkları, Tacloban’da sokakların cesetlerle dolu olduğunu söylüyor. Tacloban Havaalanı'ndaki terminal binasının da ağır hasar görmesi nedeniyle bölgeye sadece askeri uçaklarla yardım gönderilebiliyor. Yaklaşık 15 bin askerin yardım çalışmalarına katıldığını bildirildi.

Telefon ve elektrik yok

Birçok bölgenin dış dünyayla bağlantısının kesildiğini kaydeden Kızılhaç yetkilileri, bu nedenle ölü sayısı konusunda kesin bilgi veremediklerini belirtti. Tayfunun yıkıma yol açtığı bölgelerde telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ifade ediliyor.

Hükümetin verdiği bilgilere göre, Filipinler'de 4 milyon kişi tayfundan etkilendi.

Vietnam'a doğru ilerliyor

Tayfun şimdi Vietnam'a doğru ilerlerken, Vietnam'ın kıyı bölgelerinde yaşayanlar tahliye edilmeye başlandı. Yaklaşık 20 bin ailenin güvenli bölgelere götürüldüğü belirtiliyor.dpa/AFP/AA/HS