Sakız adasındaki mülteciler: ”Organizatörler tarafından kandırıldık”

“SİZİ SAKIZ’DAN UÇAKLA ALMANYA’YA GÖNDERECEKLER” DİYE BİZİ KANDIRDILAR

Sakız Adası’na 20 Mart’tan sonra gelen ve Türkiye’ye iade öncesi stres atabilmek için denize giriyor. AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma gereği, dün Yunanistan’ın Sakız ve Midilli adalarından ilk mülteciler Dikili’ye iade edildi. Bugün de iadelerin dün olduğu gibi sabah erken saatlerde yapılması beklenirken, gece geç saatlerde yeni bir iade işleminin yapılmayacağı, alınan bilgiye göre iadelerin Perşembe günü tekrar başlayabileceği öğrenildi.



İşlemlerin sağlıklı ve süratli yürütülebilmesi için mülteci organizasyonunu yapan AB bünyesindeki Frontex’ten 50 Fransız personel daha dün gece saat 01:00’de uçakla Sakız Adası’na geldi.

2 BİN EURO VERSİNLER İLTİCA TALEBİMİZİ GERİ ÇEKELİM

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Suriyeli, 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına yasadışı yollarla giden her mültecinin Türkiye'ye iade edileceğini bile bile Sakız’a geldiklerini, çünkü organizatörler tarafından kandırıldıklarının belirterek şöyle konuştu:



“Bizi getiren organizatör, 20 Mart’tan sonra Sakız’a gelen ve iade edilecek her bir Afgan, Afrikalı, Bangladeşli mülteci karşılığında da, Türkiye'deki mülteci kamplarında kalan bir Suriyeli’nin Avrupa’ya gönderileceğini söyledi. Ayrıca ‘Sakız’a gelen Suriyelileri de doğrudan uçakla Almanya’ya gönderecekler’ dedi. Bu nedenle çoluk çocuk ölüm yolculuğuna çıkmayı göze aldık. Buraya geldiğimizde bizi doğruca VİAL Mülteci Kampı’na götürdüler ve iade edileceğimiz söylendi. Biz de bunun üzerine kamptan kaçarak Atina’ya gidebilmek umuduyla şehir limanına geldik. Ama Atina seferleri yapan gemiyi buraya yanaştırmıyorlar
. Burada sefil olduk. Şimdi de geri iade edilmeyi kabul edenlere 2 bin Euro verilecek diyorlar. Çünkü iltica başvurusunun sonuçlanması en az 6 ay sürermiş. Burada bize bakmak yerine geri iade edilmemiz AB’nin işine gelecek. Ben kendi adıma razıyım, versinler 2 bin Euro Türkiye’ye geri dönüp kampta kalmaya razıyım. Belki yasal yollardan uçakla Almanya’ya gitme şansımız da olur.”

ŞİŞME BOTTA 75 KİŞİ



Ankara ile AB arasında yapılan anlaşmadan son derece hoşnutsuzluk duyduklarını belirten Suriyeli Kürt kökenli mültecilerden Yusuf ise, 15 gün önce 9 kişilik ailesiyle kişi başı 700 Dolar, toplamda da 6 bin 300 Dolar ödeyerek Sakız Adası’na geçtiklerini vurgulayarak, “Bizi buraya getiren şişme botta 75 kişiydik. Suriye’den Türkiye’ye geçmek için de 500 Dolar vermiştik. Türkiye’ye geldiğimizde Türk hükümeti bizi önce 20 gün boyunca Şemdinli’de bin 500 ailenin kaldığı hapishane gibi bir yerde tuttu. Eğer Türkiye’de bize daha iyi imkanlar sunulsaydı, orasını terk edip, buralara gelmezdik. Birçok akrabamız Almanya ve Fransa’da. Bizler de onların yanlarına gitmek istiyoruz. Türkiye ile AB arasında ittifak var. mülteciler üzerine plan yapıyorlar. Ülkelerin başbakanları, yetkilileri bizlere acısın, yardım eli uzatsın. Parçalanan aileler tekrar bir araya gelsin. Savaşsız bir dünya istiyoruz. Türk-Kürt yıllarca birlikte yaşadı. Bu savaşları başlatanlar rejimlerdir. Hem kendimiz hem de çocuklarımızın geleceği için savaşsız bir ortam istiyoruz. Buradakilerin birçoğu IŞİD ve YPG’den kaçanlar. Türkiye’ye dönünce bizleri neler bekliyor bilmiyoruz, bir maaş olacak mı, ev verecekler mi, kamp hazır mı?” diye konuştu.

PARAMIZI İNSAN TACİRLERİNE VERDİK



Suriyeli Okpa (33) ise kucağında 5 aylık kızı Julenar ile Türk gazetecilere yaklaşarak bölgelerinde IŞID terör örgütü olduğunu ve ondan kaçtıklarını dile getirerek şunları söyledi:

“Biri 1,5 yaşında, diğeri de 5 aylık 2 kızım ve eşimle birlikte Suriye’den kaçıp geldik. Türkiye’ye gelene dek toplam 2 bin Dolar, Türkiye’den buraya gelene dek de bin 400 Dolar verdik insan tacirlerine. Tüm paramızı yollarda harcadık, şimdi hiç paramız kalmadı. Kardeşlerim ve akrabalarım Almanya’da. Suriye’de kimsemiz kalmadı. Çocuklarımın iyi bir gelecekleri olsun istiyorum. Bizi ölüme göndermesinler. Çocuklarım yaşasın istiyorum.”

‘TÜRKİYE’YE GERİ GİTMEK İSTEMİYORUZ’



Öte yandan Chalkios yakınlarındaki 6 bin metrekarelik bir alüminyum fabrikasının bahçesindeki alana kurulan VİAL Mülteci Kampı’nda yaşayan mültecilerin de ilk söyledikleri söz, “Türkiye’ye geri gitmek istemiyoruz” oldu. 20 gündür kamptaki konteynerlerde yaklaşık 10-12 kişi kaldıklarını ifade ettiler. Kampta Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan ve Bangladeş uyruklu kişilerin bulunduğunu ve aralarındaki tansiyonun da zaman zaman yükseldiğini aktaran mülteciler, bir kısmının 400 Dolar karşılığı Sakız’a geçtiklerini ifade ettiler.

Fulya OMAÇ / Sakız Adası - YUNANİSTAN