Sürgünde Kürt Parlamentosu Fransa temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ile öldürülen PKK'nın Avrupa sorumlusu olduğu söylenen Sakine Cansız'ın PKK'nın kurucuları arasında yer alıp örgütte faaliyetlerini sürdüren tek kadın olduğu belirtildi. 'Sara' kod adlı Sakine Cansız'ın öldürülmesiyle kuruculardan PKK'da sadece Abdullah Öcalan, Cemil Bayık, A. Haydar Kaytan ve Duran Kalkan hayatta kaldı.

 Tutuklanarak Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde yaklaşık 20 yıl hapis yatan Sakine Cansız, 1991 yılında cezaevinden çıktıktan sonra yeniden PKK'ya katıldı. PKK'nın bir çok kampında sorumluluk üstlenen Sakine Cansız, Öcalan'n Suriye'den çıkarıldığı dönemde PKK'nın Avrupa sorumlularından biri olarak görev almıştı. Avrupa'da suikast sonucu ölen PKK'nın en üst düzeydeki sorumlusu olan Sakine Cansız, Kandil'den bir süre önce Avrupa'ya geçmiş ve Almanya'da 18 Aralık'ta PKK'nın kuruluşunun 34'üncü yıldönümü törenlerine katılıp bir konuşma yapmıştı. Sakine Cansız buradaki konuşmasında, 34 yıllık mücadele sonucu gelinen aşamada hiç kimsenin bu süreçte hata yapmaması gerektiğini söylemişti.

 

Fransa İçişleri Bakanı olay yerinde inceleme yaptı


Kürt Enstitüsü'nün yöneticisi Kendal Nezal, Fransız BFM kanalına yaptığı açıklamada, öldürülen kadınlardan birinin PKK'nın kurucu üyelerinden biri olduğunu doğruladı. Nezal, olayın “siyasi bir cinayet” olduğunu iddia etti.

Nezan, suçluların en kısa zamanda bulunmasını istediklerini belirterek, saldırıların Türkiye'de barış için yürütülen müzakere sürecine darbe vurmak için yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde durdu.

Paris'te öldürülen üç kişinin cesetleri Kürt Enformasyon Merkezi'nde kafalarına kurşun sıkılmış bir biçimde bulundu. Olay sonrası yüzlerce Kürt, Türkiye'ye karşı sloganlar atarak gösteri düzenledi.

Fransız bakan olay yerinde

Fransız İçişleri Bakanı Manuel Valls, olay yerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, cinayetlerin,“şüphe götürmeyecek bir şekilde infaz” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Valls, olayın soruşturulduğunu söyleyerek daha fazla ayrıntı vermedi.


Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, olay yerini ziyaret etti


Fransa'da yaklaşık 150 bin Kürt yaşıyor. PKK, AB ve ABD'nin "terör örgütleri" listesinde yer alıyor.