Erbil’de tedavi altına alınan Çürükkaya, ardından askeri bir helikopterle tedavi için Almanya’ya getirilmişti. Koblenz askeri hastanesinde 7 saat süren bir ameliyat sonrası ise Sait Çürükkaya yaşamını kaybetmişti.

Sait Çürükkaya'nın ani ölüm haberi ailesini ve Kürt çevrelerini yasa boğmuştu.

BREMEN'DE ANMA TÖRENİ YAPILDI



İlk tören Almanya'da uzun süre yaşadığı Bremen kentinde yapıldı. Törene ailesi, yakın arkadaşları ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden akın eden yoldaşlarının yanında, 800'e yakın bir kitle katıldı. Kürt milli marşı 'Ey raqib' ile başlayan törende bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.



Törende kısa bir konuşma yapan Sait Çürükkaya'nın ağbisi Selim Çürükkaya kardeşi için şunları söyledi: ' Yaşamı mücadele ile geçen Sait, Türkiye'de, Irak'ta, İran'da veya da Suriye'de demokratik bir cumhuriyet kurulsun diye mücadele vermedi. Sait'in hayali bağımsız bir Kürdistan'ın kurulmasıydı, bu uğurda da yaşamını kaybetti'. Konuşması kitlenin topluca ayağa kalkarak alkışlarla 'Biji Kürdistan' sloganlarını haykırmasıyla desteklendi. Selim Çürükkaya, "acımız büyük ama mücadele devam edecektir." dedi. 



Rudaw TV'nin sonuna kadar çekim yaptığı törende aralarında PAK, Kawa, PSK, Hak-Par, KDP Bakur, KDP-Başur'un bulunduğu birçok kurum ve partinin taziye mesajları okundu. Sahnenin önünde Sait Çürükkaya'nın anısına bırakılan onlarca buket adeta bir çiçek bahçesini andırmaktaydı.



Tören sırasında Sait Çürükkaya'nın silah arkadaşları sahneye davet edildi. Kısa bir sessizlik sonrası, Sait Çürükkaya'nın mücadelesinden kısa kesitler sunan konuşmalar yapıldı.



3 saate yakın devam eden törene katılımcılar arasında ünlü Kürt halk ozanı Şivan Perwer, Ozan Nuzan, Mehdi Zana, Sol Parti Federal milletvekili Ulla Jelpke, Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi Milletvekili Renas Cano, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan,
PDK-T temsilcisi Rojat Amedi ve Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak dikkat çeken isimlerdi.


        Şivan Perwer                                              Mehdi Zana

CENAZESİ BİNGÖL DE DEFNEDİLDİ


Dün gece memleketi Bingöl merkeze bağlı Yeniköy'e getirilen Çünükkaya'nın cenazesi, ailenin isteği ile toprağa verilmek üzere köy camisine getirildi. Sabah saatlerinde köy camisinde kılınan cenaze namazının ardından yüzlerce kişinin katılımıyla omuzlarda taşınan Çürükkaya'nın cenazesi, önce köy içerisinde bulunan ailesinin evine getirildi. Cenaze daha sonra slogan ve alkışlarla mezarlığa götürüldü. Cenazede Kürt bayrakları taşındı.



Cenazeye, Sait Çürükkaya'nın köylüleri ve akrabalarının yanı sıra Irak'taki bazı siyasi partilerin temsilcileri ve HDP Van Milletvekili Adem Geveri de katıldı. Ardından cenaze köy mezarlığında toprağa verildi.

ÜÇ KARDEŞ DE YAŞAMINI YİTİRDİ



Yüzlerce peşmergenin yaşamını kurtardığı belirtilen gönüllü peşmerge komutanı Sait Çürükkaya'nın mücadele içinde hayatını kaybeden üçüncü kardeş olduğu açıklandı. Diğer iki kardeşinin PKK saflarında iken askerlerle çıkan çatışmalarda öldürüldüğü belirtildi.