Güney ve Kaya'nın mezarlarına çiçek bıraktılar

Paris'te turistlerin en çok gezdikleri yerlerden birisi olan Le Pere- Lachaise Mezarlığı'nda 62 numaralı bölümde mezarı bulunan “Çirkin Kral” lakaplı ünlü sinema oyuncusu Yılmaz Güney'i sevenleri mezarı başında ziyaret ettiler. Ziyaretçilerden bazıları göz yaşlarını tutamazken bazıları çiçekler bırakıp dua ettiler. Mezar kısa süre önce muhtemelen sevdikleri tarafından ziyaret edilerek karanfillerin bırakıldığı görülüyordu. Daha sonra grup, yaklaşık 100 metre ileride 71. bölümde bulunan tanınmış sanatçı Ahmet Kaya'nın mezarını da ziyaret ettiler.

Portresi kazınmış mezarına

Ahmet Kaya’nın portresi kazınan mezarın mermerleri kardelenlerle işli ve üst kısmında “Hoşça kal sevgili ülkem” yazıyor. Mezarın üstüne beyaz ve mor renkli karanfiller arasında bir not yazılı kağıt görülüyor. 2 gün önce bırakılan kağıtta şu sözlere yer verilmiş: “Bizler yaşadıkça, sen unutulmayacaksın. İki gözüm...” Güneş, nazar boncuğu, selvi ağacı, İstanbul silueti gibi detaylarla süslü mezarda Ahmet Kaya’nın ülkesine özlemi şu satırlarla kazılı:

“Tarifi imkânsız
Acılar içindeyim
Gurbette
Akşam oldu yine
Rüzgâr peşindeyim
Yurdumdan uzak
Yağmurlar içindeyim
Akşam oldu
Sürgün Susuyor.”

Ünlülerin mezarları var

Burası sadece müziği, edebiyatı, resmiyle ölümsüzlük mertebesine erişmiş ünlüleri yüzünden özel değil. Mezarlık devasa heykelleriyle bir açık hava müzesini andırıyor. Le Pere Lachaise’deki ebedi istirahat yuvalarının hepsi birbirinden değişik. Yılda birbuçuk milyon turist çeken mezarlık dünyaca ünlülerin mezarlarıyla dolu. 43 hektarlık alana her din ve inanç sisteminden insan gömülebiliyor. Yani Le Pere Lachaise ebedi uykusunda kimseyi kategorize etmiyor, tersine herkesi eşitçe kucaklayan bir mezarlık.