Kaçaklar, ardından Makedonya sınırına yığıldı. Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki 200 nüfuslu İdomeni Köyü’nde yaklaşık 3 bin kaçak sınırı geçmek için bekliyor. Makedonya sınır polisi kaçak geçmek isteyen göçmenlere biber gazlı müdahale ederek güvenlik önlemlerini arttırdı.


Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni Köyü’nde günlerden bu yana büyük bir insanlık dramı sürüyor. Büyük bölümü Suriyeli kaçaklar, Türkiye’ye geldikten sonra insan tacirlerine kişi başına 1000- 2000 dolar arasında para ödeyerek deniz yoluyla Yunanistan’a ait adalara ya da Meriç Nehri üzerinden bu ülkeye geçiyor. Kaçakların daha sonra çileli yolculuğu başlıyor. 

TREN RAYLARI KILAVUZ OLDU


Yunanistan’a ulaşan kaçaklar, yollarını kaybetmemek için kendilerine göre yeni yöntemler geliştirdi. Yunanistan’ın Makedonya’ya giden tren raylarını gruplar halinde takip eden kaçaklar, genellikle gece yürümeyi tercih ediyor. Gündüzleri demiryolu kenarındaki tarlalarla saklanan kaçaklar yanlarında eş ve çocukları günlerce süren çileli yolculukları tren raylarını takip ederek geldikleri Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni Köyü’nde son buluyor.

Sınıra sıfır noktada bulunan 200 nüfuslu İdomeni Köyü’nde halen 3 binin üzerinde kaçak bekliyor. Köyden Makedonya sınır güçlerini atlatarak bu ülkeye geçmeyi hedefleyen kaçakların sayısı artınca önlemler de sıklaştırıldı. Makedon sınırındaki güvenlik güçleri dün sınırı kaçak olarak geçmek isteyen göçmenlere biber gazı ile müdahale etti. 

Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 10 kaçak yaralandı. Son günlerde Makedonya sınırından kaçak geçen mülteciler nedeniyle sınırdaki güvenlik önlemleri arttırıldı. Makedon Hükümeti Yunanistan sınırını kapattı. 

KÖYDE BAKKALIN RAFLARI BOŞALDI

Sayıları köyün nüfusundan fazla olan göçmenler nedeniyle burada bulunan iki bakkalın rafları boşaldı. Köyde kaç gün kalacakları belli olmayan kaçakların yoğunluğu nedeniyle resmi ve sivil Yunan polisi önlem aldı. Polis kaçaklara yönelik herhangi bir yasal işlem yapmadan uzaktan gözlemekle yetiniyor. Yaşlı nüfusun yaşadığı ve tarımla geçinen İdomeni Köyü’nde Yunanlı'dan çok kaçak göçmen var. Köyün cadde ve sokaklarında ellerinde çocukları ile gezen, otobüs duraklarında uyuyan mülteciler fırsatını bulup Makedonya’ya geçmenin hesaplarını yapıyor. 

HEDEF MACARİSTAN

Yanlarında çocukları, hatta köpekleri ile gelen kaçaklar Mekedonya’ya geçtikten sonra Sırbıstan’a ulaşıyor. Sırbıstan sınırını geçtikten sonra ise bu ülke polisi kimlik kontrolü yaptığı kaçakları otobüslerle Macaristan sınırına götürüyor. Sırbistan’da her gün 10 otobüs dolusu kaçağın Macaristan sınırına bırakıldığı bildirildi.