Suriye’ye açılan kapılardan birisi olan Hatay –Yayladağı ilçesinin Suriye sınırındaki köylerinde yaşayan vatandaşlarla ve Suriye Ermenilerinin yoğun olarak yaşadığı Kesab’ten göç ettirilen Ermeni sığınmacılarla ilgili bilgilerin gelmesi üzerine 6 Nisan 2014'te İHD MYK üyesi Av. Hatice Can, İHD Hatay Şubesi Başkanı Mithat Can ve  İHD Hatay Şubesi yönetim kurulu üyesi David Çağan’ın katılımıyla oluşturulan heyet, bir dizi görüşmeler yaparak rapor hazırladı.

Raporda konuşan sığınmacı Ermeniler'den yaşlı bir adamın anlattıkları ise dehşet verici:

 “21-22 Mart günü koyunlarımızı dağda otlatıyorduk. Olaylardan habersizdik. Evimize geldik. Ev açık, avradım, kızım, bacım evde yok. Bağırdım sakallı insanlar geldi. Benimle Arapça ve Türkçe konuştular. Korkma dediler. Onları emin yerlere verdik.(...) Ancak bölgede yaşayan Aleviler bizim kadar şanslı değillerdi. Onları kesiyorlar öldürüyorlar"

İnternete sızan Suriye toplantısı ve Başbakan'ın balkon konuşmasında sarf ettiği “ Suriye ile 3 yıldır savaş halindeyiz “ sözleri için "dehşet içinde izledik" ifadelerini kullanan İHD'liler, hazırladıkları raporda isimlerinin açıklanmasını istemeyen Yayladağ'daki köylülerin anlatımlarına yer verdi.

İşte rapordan detaylar:

YEREL SEÇİM ÖNCESİ MÜHİMMAT YIĞINI YAPILDI

Köylülerin anlatımı savaş hazırlığının çok önce başladığının delili gibi. “Yerel seçimlerden 10 - 11 gün önce Yayladağı Suriye sınırında askeri sevkiyat ve mühimmat yığını yapılmaya başlandı." diyen köylü şöyle devam etti:  "Bu yığıntılar daha çok GÖZLEKÇİLER. ÇANDIR, EĞERCİ VE KIYI GÖREN köylerinin yakın yerlerine yapıldı. Giriş ve çıkışlar askeri kontroller altına alındı. Hatta  köylerimizin boşaltılması gündeme geldi hepimiz tedirgin olduk ancak sonradan vazgeçildi ve köylerimiz boşaltılmadı."

ÇATIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLADI

Raporda çatışmaların başlangıcı ile ilgili detaylar şöyle anlatıldı:

" - İlk çatışma 21.03.2014 tarihinde sabah 05.45‘ta başladı. Bu çatışmalar Yayladağı Çandır köyüne  3 km uzakta konumlanmış  Suriye sınır karakoluna bu karakolun bulunduğu tepe olarak  nokta 45 olarak anılan ve bu stratejik tepe İdlib Laskiye ve Kesab ‘ı kontrol edebilen bir yerdir. Bu saldırılardan sonra El Kaide bayrağı asıldı.

- Çatışma yapan ve Ateş açan radikal İslamcı savaş timleri gece yarısı saat 01 sularından itibaren  Yayladağı Çandır köyünden 13 araçla Suriye sınırına doğru gittiler. İlk saldırı ateşini  gerçekleştiren grubun bu olduğu sabah 05.40 civarında köylülerce net olarak tespit edilebildi.

- İlk giden gruba ek olarak önceki gruba yardım etmek üzere saat 08.00 civarına doğru 5 araçlık bir  konvoyla  ellerinde silah, telsiz ve telefonlarla yola çıkan grubu sınırda nöbet tutan askerler durdurdu. Ancak 10 dakikalık bir telefon görüşmesinden sonra yol açıldı. Eli silahlı bu gruplar Suriye sınırına girdiler bundan sonra çatışma büyüdü. Silah top ve füze sesleri yaklaşık 5 saat sürdü. Bu süreler içerisinde  Allah-u ekber sesleri yanında insan çığlıkları bağrışmaları ve acı acı hayvan bağırtılarını çok net bir şekilde işitiyorduk  .

- “Şu anda Tarihi geçmişi doğa güzelliği ve coğrafi özelliği Kesab ve Kesab’ta yaşayan Ermeni ve alevi halklar yok artık. İşgalciler var. Sakallı silahlı savaşçılar var. Kesab savaş işgali altında. Bundan sonra Yayladağı ve Samandağ köylerinde top seslerinden ve füzelerden uykular kaçıyor. Korku ve endişe hakim. Hatta bu top atışlarından bir tanesi Yayladağı'na camiye biri de Samandağ da meydan köyünün boş bir arazisine düştü. Yayladağı'na düşen top mermisi büyük hasarlara yol açtı. Ancak top mermisini muhalifler attığı için sansasyon yaratıp tepki çekmedi."

KESAB'DA İNSAN CESETLERİ VAR

-“Şu anda Kesab’da kan kurşun ve barut kokusu var. İnsan cesetleri var.. vahşet var.. bir de sık sık Allah-u ekber sesleri ezan sesleri ve katillerin sevinç naraları var."

- “Bu savaşı ve katliamı yapanlar Türkiye sınırlarından silahlarıyla tanklarıyla füzeleriyle ellerini sallaya sallaya, sınırlarımızda  nöbet tutan askerlerin gözleri önünde Kesab’a girdiler. “

- “Bu katil çetelere Yayladağı ilçe merkezinden Köşem Restaurant tan günde 1500 kişilik yemek veriliyor. Yaralılar JVE-86 Suriye plakalı ve T.C plakalı ambulanslarla sağlık ocaklarına ve hastanelere taşınıyorlar. Şu sıra Kesab'ta evler bomboş tamamen işgalcilerin kontrolü altında bulunmaktadır. İşgalciler  bulundukları noktalardan ABD'nin vermiş olduğu GRAD füzelerini komşu yerleşim yerlerine atmaktadırlar. Bu Grand füzeleri son derece tehlikeli hatta 50 km ye kadar etki yapmaktadır. “

-“Kesab'a ve nokta 45 tepesine yapılan bu saldırılar son derece stratejik saldırılardır. Ürdün Halep ve diğer yerlerde bulunan karşı askeri güçlerin bu tarafa doğru gelmelerini sağlayıp oralarda ki  muhalif güçleri  rahatlatmaya yöneliktir. Ayrıca bu stratejik mevkiler ele geçirilince civarda bulunan 10 a yakın Alevi yerleşim birimini yerle bir etmektir"

Samandağ Vakıflı köyüne getirildiği basında çıkan 2 yaşlı Ermeni sığınmacı kadın  ile görüşmek amacı ile Samandağ vakıflı köyüne geldiğimizde kilisesinin bahçesinde aynı gün 06.04.2014 tarihinde 19 yaşlı Ermeni Sığınmacının getirildiklerini öğrendik . 19 Ermeni yaşlı sığınmacı ile görüşmelerimizde

 “Evlerinin insanlık dışı ve hoyratça tahrip edildiğini zorla göç ettirildiklerini ve 15 gün süre ile kaldıkları kamptan getirildiklerini anlattılar “ Kamptan bizi alırken sizi Laskiye'ye çocuklarınızın yanına alacağız dediler bir baktık ki Samandağ’dayız."

BENİMLE ARAPÇA VE TÜRKÇE KONUŞTULAR, ALEVİLER'İ ÖLDÜRDÜLER

Sığınmacı Ermeniler'den yaşlı bir adam Türkçe olarak şunları anlattı:

- “21-22 Mart günü koyunlarımızı dağda otlatıyorduk. Olaylardan habersizdik. Evimize geldik. Ev açık, avradım, kızım, bacım evde yok. Bağırdım sakallı insanlar geldi. Benimle Arapça ve Türkçe konuştular. Korkma dediler. Onları emin yerlere verdik. Sen burada kal. Yemek getirdiler, kola verdiler. Ben ve diğer kalan yaşlılar silah seslerinden korkuyoruz ve uyuyamıyoruz. Gece sakallı adamlar geldiler bizi götürdüler. Çok kişilerin olduğu yere ve HARA dedikler yere getirdiler. bizleri evlerimizden çıkaran evlerimizi talan eden çeteler  Çeçen, Dağıstanlı, Libyalı Somalili Sudanlı her renkten sakallı pantolon üzerine entari (kamis) giymiş insanlardı. . Konuştukları diller Arapça ,Türkçe ve İngilizceydi . Bizlere kötü davranmadılar. Gece örtünmek için battaniye de verdiler. Ancak bölgede yaşayan Aleviler bizim kadar şanslı değillerdi. Onları kesiyorlar öldürüyorlar"

İHD'lilerle Türkçe konuşan Anahit Aholanyan, amcası ile birlikte Yılın 6 ayını Halep'te 6 ayını da Kesab'da geçirdiklerini söyledi , Ancak Bu yıl Halep'teyken Muhalifler evimizi basarak 5 gün boyunca evimizi çatışma alanı olarak kullandılar . Halep'in güvenli olmaması sebebiyle kış aylarında da Kesab'ta geçirmek için gelmiştik 15 gün önce evlerimiz basıldı  "Bizi götürmeyin, vurun, öldürün" dedik ama "biz sizi öldürmeyeceğiz, Lazkiye'ye götüreceğiz" dediler…

 İHD yetkililerinin “Sizlere nasıl yardımcı oluruz -nasıl destek oluruz " sorusuna ise şöyle cevap verdiler:

-“Bizi bir an önce memleketimize evlerimize dağlarımıza gönderin. Çocuklarımıza akrabalarımıza hayvanlarımıza bahçe ve topraklarımıza kavuşalım ve öleceksek orada ölelim. Biz ancak kendi topraklarımızda mutlu oluruz”

Ermeni Kilisesi Cemaat Başkanı  Cem Çapar ve vakıflı köyü muhtarı Berç Karton “21 kişi ve hepsi yaşlı. Onları Vakıflı köyünde misafir ediyoruz. Dileğimiz evlerine, bahçelerine, akrabalarına,  yuvalarına,  çocuklarına bir an önce dönmeleridir. Burada aç-açıkta değiller, sahip çıkıyoruz. Ancak evlerinden, yurtlarından zorla koparılmışlar. Ülkelerinde savaş devam ederken burada nasıl rahat, nasıl huzurlu, nasıl mutlu olabilirler” diyerek açıklamasını bitirdi ve teşekkür etti. Bu iletilerini dünya kamuoyuna duyurmamızı istediler.

Ermeni sığınmacıların yaşadıkları travmanın halen etkisinde olduklarını gözlemledik. Halen Korku, endişe, panik içindeydiler. Son derece üzgün ve adeta şaşkınlardı. Kimisi konuşmuyor kimisi yemek yemek istemiyor kimisi resim çektirmek istemiyor kimisi de traş olmak istemiyordu.

Vakıflı halkı da son derece kaygılı ama onlara yardımcı olma telaşı içindeydiler. Olayın en kısa zamanda çözülerek bir an önce ve  esenlikle  Kesab’ta yaşamlarına devam etmelerinin sağlanmasını istiyorlar.