Ponte Galeria’daki Göçmen Kimlik Belirleme ve Sınır Dışı Etme (CIE) merkezinde konuk edilen 13 Faslı, Cumartesi akşamı ağızlarını iğne iplik ve telle dikerek açlık grevine başladı. 20 göçmenin daha ağızlarını dikmeden bu greve dahil olduğu belirtildi. Göçmenler, şaşırtan eylemlerinin nedenini, bu merkezdeki şartların olumsuzluğunu ve akıbetlerine uzun süredir karar verilemediği gibi burada adeta birer ‘tutsak’ gibi tutulduklarını öne sürerek açıklıyor.  


20 Aralık’ta da aynı merkezdeki bazı göçmenler tarafından aynı eylem yapılmış, ses getirmesi üzerine yetkililerden aldıkları sözler üzerine, bir haftanın ardından buna son vermişlerdi. Ne var ki protestocu göçmenler, o zamandan bu zamana kadar şartların değişmediğini öne sürüyor.  


Söz konusu göçmenlerin, teknelerle kaçak olarak Kasım ayında Lampedusa Adası’na ulaştıkları, buradan da Roma’ya getirildikleri bildirildi.


İtalya, Afrika’dan Avrupa’ya ayak basmak isteyen göçmenlerin ilk duraklarından biri. Ceviz kabuğu kadar teknelerle umut yolculuğuna çıkanların yaşamı zaman zaman denizde son bulurken, Avrupa Birliği (AB) ile İtalya hattında sık sık bu konuda yapılan açıklamalarla gerginlik yaşanıyor. İtalya, göçmen sorununda yalnız bırakılmış olmaktan dert yanıyor.