ştü Demirkaya-Bern



Suriye'de devam eden savaş nedeniyle şu ana kadar 4 milyonu aşkın kişi mülteci durumuna düştü. Bu konuyla ilgili harekete geçen İsviçre Federal Göçmenlik Bürosu (OFM/BFM), 4 Eylül 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, eş, çocuk, torun, kardeş, dede vb. ile onların aileleri de dahil olmak üzere aile fertlerinden herhangi birisi İsviçre’de yaşayan kişilere savaş süresi boyunca geçici oturum hakkı tanıyacağını açıkladı.

Açıklamaya göre aile fertlerinden herhangi biri İsviçre’de yaşıyorsa ve B ya da C oturumuna sahipse, ya da vatandaş olduysa bunu ispatlayabilmeleri durumunda, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, Amman’da, Türkiye'de Ankara ve İstanbul’da bulunan İsviçre Konsolosluk veya Büyükelçiliklerine başvurduklarında, kendilerine vize verilerek İsviçre’ye gelmeleri sağlanabilecek. Göçmenlik Bürosu, Konsolosluk ve Büyükelçiliklerin Suriye’de kütük bilgilerinin alınmasında yaşanan zorlukları ve pasaport sorunları göz önünde bulundurarak akraba ilişkilerinin ispatı konusunda esnek davranmalarını istedi. Akrabalığın ispatı için yapılan DNA testi ise sadece istisnai durumlarda yapılacağı bildirildi.

Göçmenlik Bürosu, Suriye’ye komsu ülkelerde, ya da Mısır’da bulunan akrabalara da, eğer bulundukları ülkede yasal bir oturum verilmemiş ise aynı kolaylıkların sağlanmasını istedi. Başvurularda aile fertlerinin bulundukları yerde hayati bir risklerinin olması şartının incelenmesinde de esnek davranılmasını yönünde karar alan Göçmenlik Bürosu, aynı zamanda İsviçre’de ikamet eden aile bireyinin ya da gelen kişinin ekonomik olarak İsviçre’deki masraflarını karşılamasını da şart koşmuyor.

Karara göre ilk etapta gelen kişilere 90 günlük geçici kalma izni verilecek, Suriye’deki gelişmelere göre durum değerlendirilerek bu sürenin uzatılıp uzatılamayacağı kararlaştırılacak. Buraya geçici olarak gelen kişilerin aynı zamanda iltica talebinde bulunabileceği de ifade edilen kararda, bu durumda taleplerin iltica prosedürüne tabi tutulacağı belirtildi.

Yapılan başvurular diplomatik temsilcilikler tarafından Göçmenlik Bürosu’na iletilecek. Kararın pozitif olması durumunda kişiye İsviçre’ye giriş izni verilecek. 29 Eylül 2012’den önce yurt dışından İsviçre’ye iltica talebinde bulunanlara mülteci statüsü verilmeyeceği ifade edilen kararda ancak bu kişilerin İsviçre’ye giriş talebi kabul edilecek.

Bu karardan Suriye’deki savaşta yaralanan veya tedaviye ihtiyacı olup akrabası burada olanların da yararlanabileceğini ifade eden Hukukçu Hüsnü Yılmaz, gelen kişilerin ilk etapta özellikle buradaki akrabalarında kalmalarının isteneceğini ama iltica talebinin olması durumunda İsviçre’nin kalma sorununu halletmesi gerektiğini söyledi. Gelen kişilere aylık olarak cüzi bir acil yardım parası verileceğini belirten Yılmaz şuan pratiğin nasıl gelişeceğinin belli olmadığını, başvurulara göre Göçmenlik Bürosunun pratik sorunları çözeceğini söyledi. Kürtler açısından kütük bilgileri ispat edilebilmesi durumunda, pasaport olmasa dahi çıkışın mümkün olabileceğini ifade eden Yılmaz “ Bu konuda Suriye Kürtleri, özelikle Şam ve Halep’te akrabaları olan, yaşlı, çocuk, kadın vs. başvuru yapıp bu fertleri İsviçre’ye savaş bitene kadar getirebilirler. Aynı şey yaralanan, tedaviye ihtiyacı olan ve burada akrabası olan kiler içinde yapılabilir” dedi.ANF