İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, gelecek yıldan itibaren duraklarda engellilere özel taksilerin çalışacağını açıkladı. Telefonla randevu alınarak çağrılacak bu taksilere tekerlekli sandalye ile binilebilecek.

İstanbul'da 35 bini ortopedik olmak üzere 178 bin engelli vatandaş yaşıyor. Bunlardan 7-8 bini tekerlekli sandalye kullanıyor. Şehirde faaliyet gösteren yaklaşık 17 bin taksi ise engellilerin kullanımına uygun değil. Engellilerin ulaşım hizmetlerinden daha rahat faydalanabilmesi için bir süre önce toplu taşıma araçlarında başlatılan çalışmalar taksilerle devam edecek. Her taksi durağında engelli vatandaşların kolaylıkla bineceği taksiler bulunacak. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, kentin taksileriyle ilgili bir dizi düzenleme yapılacağını söyledi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü düzenlemelerden biri de engellilere yönelik. Zaman'da yer alan habere göre Uğur, "Duraklarda engelli vatandaşların bineceği taksiler bulunacak. Onların kaliteli hizmet alacağı bir sistem olacak. Bu araçlar randevu ile çalışacak. İhtiyaca göre duraklarda bu taksilerin sayısı artırılacak. Bazı taksiler ortopedik engelli vatandaşların rahatlıkla binebileceği şekilde yenilenecek. Önümüzdeki yıl itibarıyla değişimler başlayacak." diye konuştu.


Kentin taksi ulaşım sisteminin Büyükşehir Belediyesi ile değiştirileceğini dile getiren Yahya Uğur şu açıklamaları yaptı: "Çalışma, şoförlerin güvenliğinden taksi takip sistemine kadar birçok yeniliği barındırıyor. Büyükşehir'in yapacağı düzenlemelerle İstanbul'un taksi ulaşımı tamamen değişecek. Taksiler çağrı merkezi ile müşteri neredeyse oraya yönlendirilecek. Araç içlerinde mini TV ekranları yer alacak ve müşteriler bu ekranlardan para transferi gibi işlemlerini yapabilecek. Kayıp eşya dönemi sona erecek. Hangi araç nerede ne zaman kim tarafından kullanılıyor belli olacak. Şoförlerin can güvenliği için panik butonları yer alacak. Panik butonuna basıldığında 2 dakika içinde polis olay yerine gelecek. Tüm araçlarda navigasyon bulunacak ve en kısa-hızlı yol tercihleri müşteriye sunulacak."


Taksi şoförleriyle ilgili eğitim çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Esnaf Odası Başkanı, artık sertifikalı taksici döneminin başlayacağını aktardı. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belirleyeceği kriterlere sahip olan şoförlere sertifika verileceğini kaydeden Uğur, "Sertifikalı şoför çalıştıranların primlerini 5 yıl boyunca devlet ödeyecek." şeklinde konuştu.