Türkiye'de yayınlanan aylık Odak dergisindeki makalesinden dolayı hakkında Erdoğan'a hakaretle suçlanan, hakkında iki ayrı dava daha bulunan Hamza Yalçın İspanya'da serbest bırakıldı.

Siyasi sığınmacı olarak 1984'ten beri İsveç'te yaşayan yazar Hamza Yalçın'ın tatil için gittiği İspanya'nın Barcelona kentinde gözaltına alınması sonrası serbest bırakılması çin bu ülkeye çağrılar yapılmıştı.

Türkiye'nin talebi üzerine Interpol tarafından arandığı gerekçesiyle 4 Ağustos günü İspanya’nın Barselona kentinde tutuklanan Odak Dergisi Başyazarı Hamza Yalçın bugün serbest bırakıldı.

Uzun yıllardan beri İsveç’te yaşayan Yalçın’ın tutuklanması İsveç ve İspanya’da tepkilere yol açmış, her iki ülkedeki yazar ve gazeteci örgütleri ve bazı siyasi partiler Yalçın’ın serbest bırakılmasını talep etmişti.

Yalçın ve ardından Alman Vatandaşı Doğan Akhanlı’nın Barselona’da göz altına alınması Türkiye’nin aydın ve rejim muhaliflerini sindirmek için Interpol’u bir araç olarak kullandığı eleştirilerine yol açmıştı.

11 EKİM’DE MAHKEMEYE ÇIKACAK

Yalçın’ın serbest bırakılmasını talep eden İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, konuyu geçtiğimiz haftalarda Talinn’de yapılan Avrupa Dışileri Bakanları toplantısında gündeme getirmişti. Avrupa Parlamentosu 6 milletvekili de yazılı bir soru önergesiyle Yalçın’ın tutuklanması ve Türkiye’nin Interpol’u istismar etmesini de AB’nin gündemine taşımıştı. 

Bugün akşam saatlerinde tahliye edilen Yalçın’ın mahkeme sonuçlanana kadar İspanya’yı terk etmesi yasaklandı. Yalçın ilk kez 11 Ekim günü mahkeme karşısına çıkarılacak. 

HAMZA YALÇIN KİMDİR?

İsveç’te 1984 yılından bu yana politik sığınmacı olarak yaşayan, Türkiye’de aylık olarak yayınlanan Odak Dergisi Genel Yayın Müdürlüğü de yapmış olan gazeteci Hamza Yalçın ,1979 yılında THKP-C Üçüncü Yol örgütü yöneticisi olduğu suçlamasıyla tutuklanmış, 6 ay cezaevinde yattıktan sonra firar etmişti. 1984 yılında İsveç'e iltica eden Yalçın, daha sonra Türkiye'ye döndü. 1990 ve 1994 yıllarında hakkında iki ayrı dava açıldı. 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tekrar İsveç'e döndü.