Adil Yiğit

Geçtiğimiz hafta karaciğer kanseri sonucu yaşama veda eden Hamburg'un sevilen simalarından Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ikinci Başkanlığı (1996-1998) ile Hamburg Alevi Kültür Merkezi kurucu üyesi ve 
HEP / DEP Yurtdışı çalışma grubu girişimcilerinden Hüseyin Yavuz’un (67) cenazesi, Ohlsdorf mezarlığında yüzlerce seveninin katıldığı bir törende sonsuzluğa uğurlandı.



1970'li yılların başında Elazığ-Karakoçan'dan Almanya'ya gelen ve on dört yaşında annesini kaybeden Yavuz'un, en büyükleri olduğu 7 kardeşine hem anne hemde babalık yaptığı açıklandı.



Almanya'daki öğrencilik ve sonraki meslek hayatında toplumsal olaylara karşı hep duyarlı olduğu açıklanan Yavuz'un 12 Eylül askeri darbesini protesto için Hamburg Konsoloslu'nu işgal eden grup içinde yer aldığı ve bir süre sonra da vatandaşlıktan atıldığı aktarıldı.



Avrupa'nın en büyük mezarlığı olan Ohlsdorf Mezarlığı'ndaki Kapelle (ibadet yeri) 13 Nolu salonunda anısına düzenlen törende, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker,



Almanya'nın tanınmış Alevi Dedesi Hasan Kılavuz ve kardeşi Karaman Yavuz birer konuşma yaptılar. Gazeteci Karaman Yavuz konuşmasında,



" Canım ağbim, sen bizim gurur kaynağımızsın. Hepimizin sürekli elinden tuttun. Uzun seneler sosyal danışman olarak çalıştığın Altona semtinde, gerek Almanya'daki gerekse de Türkiye'deki haksızlıklara karşı da hiçbir zaman sessiz kalmadın" dedi.

DOSTLAR BENİ HATIRLASIN DİZELERİYLE DEFNEDİLDİ



Duygu dolu sahnelerin yaşandığı tören sonrası kitle topluca Kapelle 8'de bulunan mezarına akın etti. Mersin'den duyduğu acı haber için aynı gün Hamburg'a gelen Dede Hasan Kılavuz Aşık Veysel'in "Dostlar beni hatırlasın. Ben giderim adım kalır. Dostlar beni hatırlasın. Düğün olur bayram gelir. Dostlar beni hatırlasın."



dizeleriyle şiirsel bir anlatımla Hüseyin Yavuz'un sevenlerinin kalbinde her zaman yaşayacağını ifade etti.



'KARDEŞİMİN GİTME ZAMANI DEĞİLDİ'

Sağanak yağmura rağmen yakın dostları ve sevenleri mezarına toprak atmak ve ailesine başsağlığı dileği için uzun kuyruk oluşturdu.



Yavuz'un kız kardeşinin "Kardeşimin gitme zamanı değildi" feryadı cenazeye katılanları uzun süre göz yaşına boğdu. Alevi Kültür Merkezi'nde verilen lokma sonrası Hüseyin Yavuz'a veda edildi.