-Alibaba Karakaş-

    Londra



İçişleri Bakanlığı'nın(Home Office) bu konuda daha sert yaptırımlar uygulaması gerektiğini savunan milletvekilleri, geçen yıl boyunca üniversite ve kolejlerden 106 bin yabancı öğrencinin düzenli olarak eğitim görmediğinin bildirildiğine dikkat çektiler.

Buna karşın sadece 658 kişinin soruşturmaya alındığını kaydeden politikacılar, bunlardan yine sadece 153'ünün sınırdışı edildiğine dikkat çektiler. Komisyon üyelerinden milletvekili James Clappison, İçişleri Bakanı Theresa May'in bu alandaki performansının hayal kırıklığı yarattığını söylerken, "İstatistikler gösteriyor ki bütün kısıtlamalara ve önlemlere rağmen son bir yılda 100 binin üzerinde göçmen, öğrenci vizelerini İngiltere'de kaçak çalışmak için kullanmış. Üstelik sadece bir kaç tanesi soruşturulabilmiş. Bu durum göçmenlik kontrol sisteminin ne denli büyük gediklere sahip olduğunu gösteriyor." dedi. 



UKBA tarafından açıklanan rakamlara göre 2011/2012 döneminde 106 bin 698 kişi öğrencilik koşulları değiştiği için okulları tarafından rapor edilmiş. Devamsızlık veya okula gelmeme gibi durumları tespit edilen kişilerden 17 bininin kurslarını tamamladığı veya bıraktığı halde ülkeyi terketmediği sanılıyor.