Güneydeki Telangana ve Andra Pradeş eyaletlerinde Cumartesi gününden bu yana 140’ı aşkın insan sıcaklar yüzünden hayatını kaybetti.

Uttar Pradeş’teki Allahabad kentinde hava sıcaklığı 48 dereceye ulaşırken, başkent Delhi’de 44 dereceyi buldu.

Güney eyaletlerinin ikisinde Nisan ortasından bu yana sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Ancak ölümlerin çoğu son bir haftada meydana geldi. Sıcaklardan en fazla etkilenen Andra Pradeş eyaletinde yalnızca geçen hafta ve çoğu da son birkaç günde olmak üzere 246 kişi öldü.

Eyaletteki felaket idare merkezi yetkilisi P Tulsi Rani, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Ölenlerin çoğunluğu, doğrudan güneş altında kalan, yaşları 50’nin üzerinde, işçi sınıfından insanlar” dedi.

Yetkililer halka evden çıkmama, çıkılması gerekiyorsa da koruyucu önlemler alma ve bol miktarda sıvı tüketme çağrısında bulunuyor.

Hindistan haber ajansı komşu Telangana eyaletindeki 10 bölgede ise 186 kişinin öldüğünü, bunlardan 58’inin Cumartesi gününden bu yana hayatlarını kaybettiğini duyurdu.

Meteoroloji dairesi bunaltıcı sıcakların önümüzdeki birkaç gün daha devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Doğudaki Batı Bengal eyaletinde de en az 10 kişinin sıcaklar yüzünden öldüğü belirtiliyor.

Eyaletin yönetim merkezi Kalküta’da iki sürücünün güneş çarpması yüzünden ölmesi ardından klimasız taksilerin gündüzleri 5 saat boyunca trafiğe çıkmaları yasaklandı. BBC