Mustafa Akpolat

7 Şubat ile 16 Mayıs tarihleri arasında ''Güçlü Ebeveynler - Güçlü Çocuklar'' (Starke Eltern-Starke Kinder) adı ile düzenlenen ve Ayşe Can'ın eğitmen olarak görev yaptığı kurumda 12 haftalık seminerlerine katılarak sertifikalarını alan Menekşe Baycuma, Gülfer Aydın, Bedia Özdemir, Kemal Kutlu, Aynur Güner, Gönül Dilek, Tülay Günürün, Tuğba Çıldam, edindikleri bilgi ve deneyimlerle, anne ve baba olarak çocukların eğitimine ve gelişimine daha olumlu katkı sunabileceklerini belirttiler.

Ayşe Can, çeşitli konularda uzmanlarca bilgilendirme, danışmanlık hizmetlerinin de verildiği Okulun amacını ve kurslar ile ilgili olarak, Ebeveynleri çocuk eğitimi gelişimi konusunda geliştirmek, bilgilendirmek ve özgüvenlerini geliştirmeyi, Güçlü Ebeveynlerin, güçlü çocukları olur anlayışı ile anne ve babaları eğitim konusundan kendilerine olan güveni geliştimek, çocuklarını nasıl eğitmek istediklerini, eğitimlerinde hedeflerini belirlemede, sınır koymada nasıl davranacağının yanı sıra şu başlıklarda konuları işlediklerini belitti: ''Nerde hata yapıyorum?, Çocuklar ile iyi iletişim kuruyor muyum? Çocuklarımıza ne kadar faydalı oluyoruz? Ceza verme doğru mu? Şiddet nedir? Öfkeli halimi kontrol edebilme. Çocuğun teme ihtiyaçlarını öğrenme, TV, bilgisayar vs. Kullanma süreleri, Korkularımı yenebilme ve yardım alınacak kurumlar gibi konularının yanı sıra özel durumlar konusunda da örnekler, deneyimler paylaşılarak kursların içeriği zenginleştirildi.''


Ayrıca, gıda, beslenme gibi konuların yanı sıra, ailede yaşanan ayrılıklar, boşanma, şiddet, çocuklarını kendilerinin yetiştikleri gibimi, yoksa yaşadıkları bu toplumdaki koşullara, değer yargılarına göre mi yetiştirmleri gerektiği ve kıyaslama imkanlarını göstererek doğru bir karar vermelerine ve yeni eğitim hedefleri konusunda karar verebilmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. diyen Ayşe Can, seminlerlerin Kursların amacına ulaşması için seminelerleri Ebebeynlerin anadilinde gerçekleştirdiklerini belitti.

Okulda, değişik kesimlerden ve değişik yaş gruplarında çocukların eğitiminde ve gelişimine nasıl olumlu etki yapabilecekleri konusunda, ergenlik çağındaki çocuklara yaklaşım ve iletişim, okulda, arkadaş çevresindeki sorunlarına, aile içinde şiddete, kardeşler arasındaki dialoga kadar bir çok konuda ve değişik aşamalarda kurslar ve bilgilendirme toplantıları ile ailelere yardım ediliyor.

KURSLARA DAHA ÇOK KADINLAR KATILIYOR

Kurslara genellikle Anneler katılımı daha yoğun olduğunu belirten Ayşe Can, genellikle Babaların çalışma saatleri kurslara katlımını azaltmasının yanı sıra, Annelerin ilgilerinin daha fazla olduğunu belirtti. Ayşe Can, ''Akşam saatlerinde de düzenlediğimiz kurslarada, Babaların ilgisi Anneler kadar yoğun olmuyor. Toplumumuzda, Ailede çocuk eğitimi genellikle Annenin işi gibi görülmesi, ve ayrı yaşayan eşlerde çocukların genellikle Annenin yanındna kalması nedeniyle çocuk eğitimini maalesef büyük oranda Anne üstlenmek zorunda kalıyor. Bu durum çocuğun gelişimi için olumsuz bir durum teşkil etmekte. Çocukların özellikle gelişim çağında, Anne ve babanın etkileri çoktur. Bilhasa erkek çocukların babaya çok daha ihtiyacı var, tabi ki kız çocuklarında, çünkü gerek kreşlerde veya okullarda eğitmenler genellikle kadınlardan oluşmaktadır. Bu durumda çocukların gelişimine eksik kalan baba faktörü çocuğun gelişimine olumsuz etkide bulunabilmektedir.

Ailede çiftler çocuk eğitimi konusunda farklı düşünmelerinden dolayıda sorunlar yaşanabilmektedir. Ebeveynlerden biri çok toleranslıyken, diğeri daha sert veya ilgisiz kalması ve daha faklı farklı tutumları nedeniyle çocuklarin kişiliğinin gelişiminde olumsuz etkide bulunabilmektedir. Bundan dolayı özellikle Ebeveynlerin ortak kararlarda buluşarak çocuğa belli bir perspektifle yaklaşmaları, eğitiminde ve gelişiminde çok önemli bir yer tutuyor. Ebeveynlerin kararsız ve farklı tutumları sonucu oluşan boşlukları, çocuklar kendilerine göre kullanabilmekteler. Bundan dolayı Ebeveynler öncelikle kendilerini eğitme konusunu, çocuğun eğitimi olduğu bilinciyle haraket ederlerse, bu gibi seminer ve kurslara katılarak bilgilerini geliştirmeleri sağlıklı olacaktır.'' dedi

Kurslara katılan Annelerin kurslar ile ilgili düşünceleri;

Bir Anne şöyle dedi: Sevgili Ayşe Hanımdan o kadar çok şey öğrendik ki, onun anlattığı konuları uygulasam belki o kadar çok şey değişecek ki, Ben çocuklarımın doğumundan sonra çok sinirli ve çok çabuk bağıran bir kadın oldum. Dönem dönem çok kırıcı olabiliyorum. Ayşe Hanımdan şunu öğrendim, karşımdakine önyargıyla yaklaşmadan önce onu dilmeyi, direk suçlamamayı. Hep ''sen'' diliyle konuşurdum. Ama şimdi ''ben'' diliyle konuşmayı deniyorum. Düşünmeye teşfik ederek konuşmayı öğrendim. En önemlisi oğluma onun herşeyi yapabileceğini, mümkün olmayan şeyleri bile sen yaparsın, sen süpersin diyerek, aslında ona yanlış birşey yapıyormuşum. Ona ağır bir yük vermişim. Şimdi şunu yapıyorum. Eğer oğlum okulda iyiyse, yüzmeyi sorunsuz, kurallara uyarak yapıyorsa bu işi çok iyi yaptığını söylüyorum. Taktir etmeyi ama yerine göre. Ayşe Hanıma çok teşekkür ederim emekleri için.

Diğer bir Anne kursla ilgili olarak; Kurs sonrası; Çocuklarımla daha iyi bir iletişim kurdum. Problem çözümünde praktikleştim ve tabi bunlar beni mutlu ediyor. Duygularımı düşüncelerimi daha kolay dile getirebildiğimi hissettim. Burada güzel bir arkadaşlık ortamı buldum, bu da bana daha da güven verdi. Çözülmeyecek bir problemin olmadığını öğrendim. Güçlü Anne ve Babaların daha sağlıklı ve güçlü yetiştirir, değer verip değer almak, sevgi verip, sevgi almak, dinleyerek anlamak aile bağını güçlendirmenin mümkün olabileceğini öğrendim.

Bir başka Anne ise: Kendime özgüvenin artması, Çocuklarımı nasıl dinleyeceğimi ve onları nasıl cesaretlendireceğimi öğrendim. Kendimi nasıl tanıyorum, onu öğrendim.

Sınır koyma ve dinleme yeteneğini öğrendim. Problem çözme ve tanıma yeteneğini öğrendim, Çocuk yetiştirmede benim için önemli olan şeyleri öğrendim, Aliede problemler nasıl çözüyoruz onları öğrendim. Kendi ihtiyaçlarımı nasıl ifade ediyorum, Kendimi hangi kimliğe sahip olduğumu öğrendim.

Seminerlere katılan Anneler kendilerine danışmanlık hizmeti vererek, kurslara yönlendirdikleri için ''Flaks e.V. Zentrum für Frauen in Altona'' kurumundan çalışan Serpil Kurukavak-Volkland'a da ayrıca teşekkür ettiler.

Daha geniş bilgi için:

  FLAKS e.V. - Zentrum für Frauen in Altona Alsenstraße 33 • 22769 Hamburg 040 / 89 69 80 3 Serpil Kurukavak-Volkland Pazartesi günleri 13 – 16 Uhr Mütter-Café · mit Kinderbetreuung
Bezirksamt Altona Fachamt Jugend- und Familienhilfe Elternschule Altona Max-Brauer-Allee 134 Eingang Hospitalstraße 22765 Hamburg Tel.: 040 382654