Deniz Gezmiş'in annesi 98 yaşındaki Mukaddes Gezmiş Temmuz ayında hastaneye kaldırılmıştı. Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, facebook hesabında, "annemin eli elimde" yazarak aşağıdaki fotoğrafı paylaşmıştı:


CENAZE NEREDEN KALKACAK

Mukaddes Gezmiş'in cenazesinin Cumartesi günü öğle namazına müteakip Selimiye Camii'nden kaldırılacağı ve Karacaahmet mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.


CENAZE NAMAZINI KİM KILDIRACAK


CHP İstanbul milletvekili, eski müftü İhsan Özkes, Twitter hesabında Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş'in, cenaze namazını onun kıldırmasını istediğini yazdı.


DENİZ GEZMİŞ KİMDİR?

Ailesi Erzurum kökenli olan Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947'de Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu.

1967'ten sonra, özellikle 6. Filo eylemleri sırasında ABD'li askerlerinin Vietnam'daki pervasız saldırı ve katliamlarını protesto için Deniz Gezmiş'in de öncülük ettiği Devrimci Gençlik, Askerlerin karaya çıkmalarına müsaade etmemiştir. Daha sonra birçok Yankee askeri dövülerek Dolmabahçe'de denize dökülmüştür.  

Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin en önemli önderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)'nun kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, dava arkadaşları ile birlikte,  16 Temmuz 1971'de başlayan THKO-1 Davası'nda TCK'nin 146.maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971'de 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı.