Yeni bir yıla daha kaybedilen yakınlarından haber alamadan giren aileler, yakınlarına seslenirken konuşmakta zorlandı, kelimeler boğazlarında düğümlendi.

Eylemde Kürtçe konuşma yapan kayıp Fehim Tosun'un eşi Hanım Tosun ve kayıp Ahmet Kaya'nın kızı Emine Kaya, geçen yıl yaşanan Roboskî katliamını hatırlattı, katliamın üzerinden geçen bir yıla rağmen katillerin cezalandırılmadığını söyledi. Katliamın sorumlusu olarak Başbakan Erdoğan'ı gören kayıp yakınları, yeni bir yıla daha mezarsız girdiklerini belirtti. Kayıp yakınları, "Artık yeter, bize kemiklerimizi verin" dedi.

'NE YAZIK Kİ BU YIL DA SENİ KUCAKLAYAMADIK'

Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren, kardeşine hitaben yazdığı mektubu okudu:

“Canım abim; Bugün 31 Aralık. Yani sensiz bir yılı daha geride bıraktık. Herkesin birbirine iyi dileklerde bulunduğu yeni bir yıla gireceğiz. Bizim için ise her gelen yeni yıl sevdiklerimizin akıbetini öğrenemediğimiz, umutsuz, yine bir tarafımız eksik, zorlu bir yıl anlamına geliyor.

Ne yazık ki bu yıl da seni kucaklayamadık, omuzlarımızda taşıyamadık, taşıyamadık abicim. Bizi affet."

'SEVGİLİ HASAN...'

Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak, "Sevgili Hasan" diye seslenerek konuşmasına başladı. Yaşadığı duygu yoğunluğu nedeniyle konuşmasını yarım bırakan Ocak, "Kaybettiklerimiz bulununcaya, katilleri yargılanıncaya kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi.

İHD Şube Başkanı Ümit Efe, "Bizi duyan, duymayan, bilen, bilmeyen, gençlerimizi kaybeden, geleceğimizi çalan katillere sesleniyoruz: Ellerimiz kaybedenlerin yakasında olacak" diye konuştu.

Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, yıllardır umutlarını hiç yitirmeden kayıplarını aradıklarını belirtti, "İnatla, ısrarla aramaya devam edeceğiz" dedi.

“DEVLET BABA DUYMADI BELKİ NOEL BABA DUYAR”

Kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, kayıplarını bulmak için yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti, "Devlet baba bizi duymadı. Belki Noel baba duyar dedik. Dağda, taşta çocuklarımızı aradık, şimdi de dilek ağcı diktik" diye konuştu. "Başbakan bizim acılarımızı bile anlamıyor" diyen Yıldız, "Siz hiç evlat acısı yaşadınız mı?" diye sordu. "Bunlar devletin çaldıkları insanlar" diyerek kayıp fotoğraflarını gösteren Hanife Yıldız, zorlanarak sürdürdüğü konuşmasını "Ben şimdi eve kime döneceğim" sözüyle bitirdi.

Eylemde İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı okuyan Meltem Selvi, "2013'te de kutlayamadığımız törenlerimize, bayramlarımıza ve yeni yıllarımıza değil, mezarsız bırakılmaya ve adaletsizliğe itiraz etmeye devam edeceğiz. Bizler için yeni yıl kayıplarımızın akıbetinin açıklanması ve faillerinin yargılanmasıyla gelecek" dedi.

Kayıp yakınlarına, Bandista müzik grubu da "Benim Annem Cumartesi" şarkısıyla destek verdi. (etha)