Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Gezen'in "fedai eylemi gerçekleştirdiği" yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

Açıklamada, olayla ilgili soruşturma açıldığı da belirtildi.

Amcası Ahmet Gezen ise yeğeni Zülküf'ün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından dolayı 12 yıldır hapis yattığını söyledi.

Ailesiyle 15 günde bir telefonla görüştüğünü, durumunun iyi olduğunu söylediğini aktaran Ahmet Gezen, yeğeninin "tecride karşı yaşamına son verdiğini" öğrendiklerini belirtti.

HDP: Tören düzenlenmeden defnedildi

HDP’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Zülküf Gezen, Tekirdağ cezaevinde tecridi protesto etmek amacıyla hayatına son verdi. Kritik evreye giren açlık grevi eylemlerinde yaşanacak olumsuzluklar yeni acıları beraberinde getirecektir. Benzer acılar yaşanmadan iktidarı sorumlu davranmaya ve tecridi kaldırma talebini yerine getirmeye, toplumu ise duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzluğun ve can kaybının siyasi sorumlusu adım atmayan iktidar olacaktır” ifadelerini paylaştı.

Ahmet Gezen, olayın ardından yaptığı açıklamada yeğeninin cenazesinin polis tafafından alındığını söylemiş ve "İstanbul'dan avukatları gönderdik, cenaze yarın gelecekti ama sizinle konuşmadan on dakika önce Emniyet'ten geldiler ve haberimiz olmadan, yeğenimin cenazesini bu gece uçakla Diyarbakır'a getirdiklerini söylediler. Yarın herhangi bir provokasyon olmasın diye, yeğenimi bu gece gömmemizi istiyorlar" demişti.

Bugün Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) yapılan açıklamada ise "Dün gece Zülküf Gezen'in cenazesi hiçbir tören ve dini vecibeleri yerine getirilmeden zorla defnedildi" dendi.

BBC'nin edindiği bilgilere göre, Zülküf Gezen'in defninde yaklaşık 10 aile üyesinin katılmasına emniyet birimleri tarafından izin verildi.

HDP, bugün 12.00'de Diyarbakır Yeniköy mezarlığında Zülküf Gezen için bir cenaze töreni düzenleneceğini, törene HDP'nin Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin de katılacağını duyurdu.

'Yaklaşık 5 bin tutuklu ve hükümlü açlık grevinde'

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Öcalan'ın avukatları ya da aile üyeleriyle görüştürülmemesiyle Öcalan'ın üzerinde uygulandığını söylediği tecridi protesto etmek amacıyla 131 gün önce süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlamıştı.

Güven'in ardından aralarında HDP'nin eski milletvekili Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in de olduğu 335 tutuklu ve hükümlü de eyleme katılıyor.

HDP'den yapılan açıklamalara göre, 1 Mart tarihinden itibarıyla Türkiye'deki 130 cezaevinde yaşlı ve çocuklar hariç yaklaşık beş bin tutuklu ve hükümlü daha süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eyleminde bulunuyor.

Ahmet Gezen: Zülküf 1 Mart'ta açlık grevine girdi ama vazgeçirildi

Ahmet Gezen, yeğeni Zülküf'ün de 1 Mart'tan itibaren açlık grevine girdiğini ama Hepatit B hastası olduğu için onuncu günün sonunda arkadaşlarının ona eylemden vazgeçirdiğini söyledi.

Gezen, yeğeninin herhangi bir psikolojik sorunu olmadığını, intiharının nedeninin ise "tecridi protesto etmek" olduğunu ifade etti.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Gezen ailesinin evini ziyaret ettiğinde cenazenin havaalanına getirildiğini öğrendiklerini söyledi.

Havaalanından cenazenin defnedileceği Yeniköy mezarlığına giden tüm yolların kapatıldığını söyleyen Başaran, milletvekillerinin de mezarlığa alınmadığını söyledi.

Resmi Twitter'da görüntüle

Ayşe Acar Başaran@ayseacar_b

Cenaze kaçırıldı. Havaaalanı girişinin hali. Cenazeye katılımımız haydutvari bir yöntemle engelleniyor. Hükümetin kararı olduğu söyleniyor, ellerinde yazılı bir karar yok.

@ayseacar_b tarafından yapılan numaralı Twitter paylaşımının sonu

Başaran, "Havaalanı kapısında mahsur kaldık, ailenin bazı üyelerini cenazeyle birlikte aldılar ama bize izin vermiyor. Hükümetin kararı olduğunu söylüyorlar, yazılı bir karar da yok" dedi.

Başaran, hükümeti birçok defa böyle sonuçlar doğurabileceği için bu eylemi dikkate almaları konusunda uyardıklarını söyledi ve "Eğer binlerce insan aynı taleple grevdeyse bu, görmezden gelinemez" dedi.

Başaran, cezaevlerinde bu eyleme giren 335 kişilik ilk gruptan birçok tutuklunun görme yetisini kaybettiği ve sağlık durumlarının çok kritik olduğunu söyledi.

30 yaşındaki Zülküf Gezen, 10 Ekim 2007 yılında Diyarbakır Balıkçılarbaşı Semti'nde bir polisin yaşamını yitirdiği, ikisi polis altı kişinin yaraladığı bir saldırıyla ilgili olduğu gerekçesiyle tutuklandığı, 2010 yılında 109 yıl 6 ay ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldığı belirtiliyor.