Çalışma  Ataşesi A. Ethem Zeybek, TBMM'nin gündemindeki torba yasasının yasallaşması durumunda vatandaşlarımız lehine iki yasal değişiklik olacağını vurguladı.

 Artık Mahkemeye Gitmeye Gerek Kalmayacak

Konuyla ilgili olarak Zeybek şu ifadeleri kullandı : “Bu iki yasal değişiklikten bir tanesi vatandaşlarımızın dava yoluyla elde ettikleri haktı. Bu düzenlemeyle mavi kartlı vatandaşlarımıza Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçirdikleri süreler için borçlanma hakkı tanınıyor. Yani bir mavi kartlı arkadaşımız vatandaşlıktan çıkmadan önceki çalıştığı yılları veya ev hanımı olarak geçirdiği yılları artık borçlanabilecek. Bu daha önce mahkeme yoluyla elde edilen bir haktı, artık kanunumuzda yer alacak. Bunun haricinde yine Yargıtay kararı verilmiş bir durum vardı. Yurtdışında yaşayan vatandaşımız, yurtdışında çalışma başlangıcı tarihini, Türkiye'de de çalışma başlangıcı olarak saydırabilecek.


Daha önceki uygulama bu şekilde değildi. Şuna bakılıyordu, yurtdışından sonra Türkiye'de çalışma varsa, Türkiye'deki çalışma tarihinden ödenen borçlanma günü sayısı kadar geri gidilerek tarih bulunuyordu. Eğer Türkiye'de hiçbir çalışma yoksa Bağkur hesabı için paranın tamamının ödendiği tarihten geriye doğru, yani borçlanılan gün sayısı kadar geriye doğru bir hesaplama yapılarak başlangıç tarihi bulunuyordu. Ama Yargıtay kararı doğrultusunda bir mevzuat değişikliği oldu. Bu değişiklikle de yurtdışındaki çalışma başlangıç tarihi Türkiye başlangıcı sayılacak.”

Zeybek, buna göre yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın emeklilikle ilgili olarak artık bu iki konuda dava açmaları gerekmeyeceğinin altını çizdi.

 Aleyhte Gibi Görünün Tek Madde de Geri Çekildi

Torba yasasının ilk halinde öngörülen ve vatandaşların aleyhine olan tek maddenin de geri çekildiğinin altın çizen Çalışma Ataşesi Zeybek “Borçlanılacak yılların tespiti ile alakalı olarak da bir değişiklik öngörülmüştü ki bu da bazı vatandaşlarımızın emekli maaşlarının düşmesine neden olabilecekti. Ama bu kısım torba yasadan çıkarıldı. Yani eskisi gibi vatandaşlarımız yurtdışındaki sürelerinden borçlanmak isteyecekleri seneleri kendileri seçebilecekler. Dolayısıyla maaş düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak. Son yapılan düzenlemeyle torba yasasında yapılan yurtdışı borçlanmasıyla  ilgili değişiklikler tamamen vatandaşımızın lehine olan değişikliklerdir” ifadelerini kullandı.