Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Güterres ve BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, afetlerden ve çatışmalardan etkilenenlere destek olmak için 2015 küresel insani yardım planını açıkladı. Toplantıda konuşan Amos, gelecek yıl Suriye, Irak, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan başta olmak üzere 22 ülkede 57,5 milyon insana ulaşarak 16,4 milyar dolarlık yardım yapmayı planladıklarını belirtti.

BM 2015 Küresel İnsani Yardım Raporu'nda, gelecek yıl insanı yardımların 2,8 milyar dolarının Suriye'de acil yardıma muhtaç 12,2 milyon insana ve 4,4 milyar dolarının komşu ülkelerdeki 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya 1,2 milyar dolarının 5 milyon Iraklıya ve 735 milyon dolarının ise 1,6 milyon Filistinliye harcanacağı bildirildi.

Geçen yıl 12,9 milyar dolarlık yardım çağrısına rağmen 9,4 milyar dolar toplandığını ifade eden Amos, "Geçen yıl Ukrayna'ya yardım çağrısı yapmamıştık. Irak için de yaptığımız yardım çağrısında bu yıl büyük bir artış oldu" dedi.

Dünya Gıda Programı'ndan geçen hafta yapılan açıklamada, bağışçıların taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle oluşan kaynak yetersizliği yüzünden Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak ve Mısır'daki Suriyeli mültecilere yapılan gıda yardımının askıya alındığı belirtilmişti ve aralık ayında yardımların sürdürebilmesi için 64 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Güterres ise "Geçen sene Suriye için yaptığımız yardım çağrısının ancak yarısına yakını karşılandı.Dünyada insanı yardıma olan ihtiyaç artarken yardımlar aynı şekilde artmıyor" dedi.

Türkiye'nin, bağışta bulunan eli açık bir ülke olduğunu söyleyen Güterres, "Türkiye, Suriyeliler için 4.5 milyar dolardan fazla para harcadı" diye konuştu.