Süheyla Kaplan

Aynı zamanda Dinlerarası Diyalog  Komisyonu Başkanı da olan Jasche mesajında Alevi tarihinde de aynı acı ve üzüntülerin olduğunu ifade ederek, ‘’Suriye ve Irak’tan her gün acı haberleri duymaktayız. İnançlı bir insan ve sizlerle komşu olarak şunu söyleyebilirim ki, hiç kimsenin rengi, etnik ve dini kökeninden dolayı ayrımcılığa maruz kalmasına, öldürülmesine ve dışlanmasına müsaade etmeyiz!  Bu konuda Aleviler ve Hristiyanlar olarak ortak sorumluluklarımız bulunmaktadır’ dedi.


Öte yandan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan da bir mesaj yayınladı.

Mesajda şunlara yer verildi: ‘’ Bugün Lazkiye’de, Kobani’de, Musul’da, Şengal’de ve tüm kanlı coğrafyalarda yaşanan zulümleri yapanları, bu zulme destek sunanları lanetliyoruz. Ortadoğu’da yaşanan insanlık dışı katliamların, soykırımın ve insanlık suçunun yarattığı zulmün ortasında Muharrem ayı ve Kerbela Mateminin yasını çekeceğiz. Bu tutumumuzu dün Kerbale’de, Bugün Ortadoğu’yu Kerbale’ya çevirenlere karşı ortaya koyduk ve koymaya devam edeceğiz. Günümüzün Emevi zihniyeti ve Yezidliği tarafından bugün Suriye’de ve Irak’ta yaşatılan zulümlerde, işgallerde yerleşik kadım haklar düşmanlaştırılıyor.

Dün Suriye’de farklı kimlikler bir arada yaşarken bugün emperyalist ve cihatçı çetelerin işgalleri sonucu halklar, inançlara ve etnik kimliklere göre bölünüyor. İslam’ı kendileri için bir saltanat değneği haline getirmiş olan Muaviye-Yezit zihniyetine karşı verilen ‘’Yezide biat etmeyeceğiz, bu yolda ölmek var dönmek yok’’ diyerek, hak yolunun yorulmaz, başeğmez simgesi haline gelen İmam Hüseyin ve ona gönül vermiş olanların Yezit Despotizmine karşı verdikleri bir mücadele yolundadır’.