Şairin mezarına karanfil bırakan Bakan Çavuşoğlu,  milletvekili olduğu ilk yıllarda da ünlü şairin mezarını ziyaret ettiğini, şimdi ise AB Bakanı olarak geldiği Moskova’da tekrar ziyaret etmek istediğini belirterek şunları söyledi:

“Biliyorsunuz 3 Haziran ölüm yıl dönümü ve memleketinden uzak, buraları memleket bilmiş ama daha da üzücü olanı vatandaşlığını kaybetmiş bir değerimiz olarak bu topraklarda vefat etmiştir. 2009 yılında hükümetimiz Sayın Başbakanımızın teklifi ile hükümetimiz ve Bakanlar Kurulumuz tekrar vatandaşlığını geri verdi. Yaklaşık 58 yıl sonra… 1951 yılında vatandaşlığını kaybetmişti, 2009 yılında 2006’da çıkardığımız ve daha önce yine ülkesini terk etmiş ve etmek zorunda kalan ve vatandaşlıktan ayrılan değerlerimiz için bir bakanlar kurulu kararı vardı, daha doğrusu kanun vardı. 2009 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile Nazım Hikmet’e vatandaşlık verdi hükümetimiz.

Biz isteriz ki darbeler zamanında da, 80 darbesinde de çok sayıda değerimiz ülke dışına çıkmak zorunda kalmıştı. Bir çoğu idam sehpalarında katledilmiştir, 60 darbesinde de öyle. Herkes vatanına dönsün, ülkesine dönebilsin bunu arzu edebiliriz. Nazım Hikmet için geç oldu ama onun eserlerini onun şiirleri sadece Türkiye’de değil tüm dünya tarafından değer verilen bir isim. Buraya daha önce geldiğimde de görmüştüm; sadece Türkler değil farklı ülkelerden de gelen ve Rusların da buraya gelmişken Nazım Hikmet’in mezarını ziyaret ettiğini görmekten de ayrıca mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

Şairin mezarının Türkiye götürülmesi konusunda ise, dönmesini arzu ettiğini ancak Rusya’ya da mal olduğu için bunun kararını kimin vereceğini bilmediğini belirterek, “Türkiye’de de mezarının olması, en azından kendisi hayattayken dönemedi ama şimdi mezarının taşınmasına ben olumlu bakarım. Ama bu benim tek başına karar verebileceğim bir konu değil” dedi.