Katanya Savcısı, “göç tarihinin en trajik kazası olarak” kayıtlara geçen olaya ilişkin görülen iki sanıklı duruşmada mütalaasını açıkladı. 

Avrupa Birliği’ne (AB) kaçak göçle mücadele etmesi yönünde baskıları artıran ve 18 Nisan 2015 tarihinde meydana gelen tekne kazasından sadece 28 kişi sağ kurtarılabilmişti. Savcı, göçmen kılığında İtalya’ya girmeyi hedefleyen, kaza anında 20 metre boyundaki teknenin dümeninde olan 27 yaşındaki Tunuslu insan kaçakçısı kaptan Mohamed Ali Malek için 18, onun 25 yaşındaki Suriyeli yardımcısı Mahmud Bikhit için ise 6 yıl hapis talebinde bulundu.

Her iki şüphelinin yasadışı göçten, Tunuslu kaptanın ise ayrıca çok sayıda kişinin ölümüne sebep olmak ve deniz kazasına sebep olmakla da itham edildiği belirtildi.

Savunma avukatları, mütalaaya karşı savunmalarını 4 Ekim’de yapacaklar.



500 Ceset Halen Denizin Altında

Bu arada, halen denizin 370 metre dibinde bulunan batıktan şimdiye kadar sadece 200’e yakın göçmenin cesedi çıkarılabildi. İtalya Donanması’nın, 4 gemi ve 150 personelle yürüttüğü ve bittiğinde yaklaşık 10 milyon Euro’ya mal olacak olan batıktaki diğer cesetleri çıkarma çalışmaları sürüyor.

Katanya Savcılığı, maliyetinin yüksek olmasından ötürü cesetlerin denizin altında bırakılmasına hükmetmişti. Ancak gelen tepkiler üzerine İtalya Başbakanı Matteo Renzi, diğer ülkelerin dikkatini bu soruna çekmek için neye mal olursa olsun cesetleri çıkaracaklarını açıklamıştı.

Renzi, "Orada insanlar uluslararası toplumun dikkatsizliğinden öldü. Bu kabul edilemez" diye konuşmuştu. Öte yandan, dün İtalya açıklarında 700’ün üzerinde göçmenin kurtarıldığı da kaydedildi.