Ali Akdemir

Beyin ölümü gerçekleşmek üzere olan Muhammet ile birlikte, onu yaşatmak için her türlü desteği sunan, facebook aracılığıyla kısa zamanda olağanüstü maddi ve manevi destek sağlayan onbinlerce insanın acı ve üzüntüsü, Eren'in yokluğuna zor dayanacak.

7 AYDIR KALP NAKLİ BEKLİYORDU


Doğuştan kalp hastası (Dilate Kardiyomiyopiti ) olan ve 6 ay ömür biçilen, ancak 21 aylık olan Muhammet Eren Dönmez, Türkiye'den kalp nakli için geldiği Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'nde 7 aydan fazla süredir bekliyordu...

Hastane yetkilileri tarafından bir süre kalbi duran Muhammet Eren bebeğin beyninin oksijensiz kaldığı için, yüzde 20'sinin işlevsiz duruma geldiği açıklanmıştı. Öte yandan kalp bulmanın çok zor olduğu bildirilmişti. Bulunsa bile kurtulma ümidi daha fazla olan başka çocuklara nakledilebileceği öne sürülerek, minik bebeğe kalp naklinin yapılması açıktan reddedilmişti.

HASTANE MASRAFLARI ÜÇ MİSLİ YÜKSELTTİ



Hastane Muhammet Eren'in anne ve babası Şennur ve Yavuz Dönmez'den ilk başta kalp nakli için 178 bin Euro talep etmişti. Daha sonra fatura 400 bin Euro'ya çıkmış, en son ise aileye 540 bin Euro'luk yeni bir fatura gönderildiği açıklandı. Eren'e kalp nakli için tek engel, beyninde daha sonradan oluşan %20’lik hasardı. Bir çocuk %100 hasarlı da olsa ölüme nasıl terkediliyor.? Bunu anlamak bir hayli güç. Muhammet bebek için yapılması öngörülen kalp nakli, "çocuk zaten sakat olacak" gerekçesiyle reddedildi.

MUHAMMET EREN'İN ANNESİ VE BABASI: UMUDUMUZU HİÇ KAYBETMEDİK


Çocuklarının yaşayacağına dair umutlarını hiç kaybetmedikleri için, bu teklifi reddettiklerini belirten aile hastahanenin kararına rağmen, “çocuğumuz karşımızda gülüyor, bize tepki veriyor, kendi nefes alıyor, direniyor, biz oğlumuzu nasıl ölüme terk ederiz?” diye direniyordu.

Muhammet'in Organları Bağışlanacak


Doğduğunda kendisine en fazla 6 ay yaşar diye ömür biçilen Muhammet bebek, 21 ay yaşayarak bir mucize yarattı. Ama, hastane yetkililerinin bürokratik engellerine bir türlü karşı çıkılamadı. Eren artık gülmüyor. Beyninde ciddi oranda kanamalar oluşan Eren bebek için doktorlar artık uyanamayacak dediler.. Beyin ölümü gerçekleşene kadar, bekleyecek olan bebeğin gülen yüzü artık soldu
Muhammet'in bütün organlarını bağışlayacak olan ailesi „ Artık beklediğimiz şey beyin ölümü. Bunun da ne zamana kadar süreceği belli değil. Çok çekti gönlümüzün kınalı kuzusu. Çok çektirildi. O, hayata tutundukça önüne engeller konuldu. Şimdi soruyoruz kim kazandı. Tıp mı hukuk mu ahlak mı? „ diye çaresizlik içinde göz yaşlarına kapıldılar.

Güle Güle Muhammet Bebek...

Bu satırların yazıldığı anlarda, hava ambulansıyla, İstanbul'a transfer edileceği belirtilen Eren için ailesi, onun son nefesini doğduğu topraklarda vermesini arzu ediyor. Beyin ölümü gerçekleşmesi ne kadar zaman alır bilemiyoruz diyen yaslı aile “ Keşke verilecek tıbbi ya da hukuki bir mücadele olsa da didinseydik" dediler.

Artık Muhammet bebek gülemeyecek, büyüme ümidi olmadığı gibi koşup, oynamayamacak, okula gidemeyecek, güneşin doğuşunu ,batışını göremeyecek. Minik bebeğin yaşaması için seferber olan yüreklerde onunla çarpan onbinlerin umut ve hayalleri de Muhammet bebekle birlikte mezara gömülecek.

İNSANLIK UTANSIN

Yorum; Minik bebeğimizin yaşam direncini körelten, önüne engel koyanlar, bu olaya acaba neden seyirci kaldılar??? Bürokratik engel çıkartanları buradan insanlık adına kınıyoruz. Artık şairin deyimiyle “ kandan kına yakılır mı? diyoruz.

Kandan kına yakanlar utansın!!! İşin kolayına kaçıldı. Bir çocuğun yaşamı, bu kadar ucuz muydu? Nerde devlet yetkilleri? Niye devletin imkanları bu olaya yönlendirilmedi??? Niye bu kadar zaman bekletildi? Bizim ünlü bir kalp cerahımız var. Adı Mehmet Öz , onun yanına niye çocuğumuz götürülmedi, imkanlar niye bu insani olay için seferber edilmedi??? Nerde o ünlü sanatçılarımız ( ! ) ? Kokteylerde partilerde boy gösterenler ünlüler,, bu olaya niye seyirci kaldılar??? Bu türden soruları çoğaltabilirim ama gerçek olan birşey var ki, Muhammet bebek artık geri gelmeyecek!!! İnsanlık utansın diyoruz.