Annesinin polise verdiği ilk ifadede, 18 Aralık Çarşamba günü sabah 5'de eşi işe gittikten sonra kendisinin uyumaya devam ettiğini, bir ara Yağmur'un çocuk odasından oturma odasına koşarken kötü şekilde düştüğünü söyleyerek, yerde hareketsiz halde yattığını görünce hemen içecek firmasında çalışan eşini aradığını daha sonrada ambulansı arayarak, yardım istediğini söylediği kaydedildi.

 

Ancak ambulans geldiğinde küçük Yağmur hayatını kaybetmişti. Küçük Yağmur'un otopsi raporlarına göre kafasındaki ağır darbeler ve vücudundaki morluklar yüzünden şiddet gördüğü için öldüğü tespit edildi. Polis, kafasından aldığı darbe ve karaciğerinde oluşan yırtılma sonucu iç kanama geçirerek ölen küçük Yağmur'un anne ve babasını cinayet şüphesiyle gözaltına aldı.

 

Ailenin daha önceden de Yağmur'a şiddet uyguladığı gerekçesiyle gençlik dairesince (Jugentamt) bilindiği belirtildi.

 

Hamburg'da İkinci Chantal olayı mı?

 

Melek Y.'nin eski eşinden 7 yaşında bir çocuğunun daha olduğu ve bakıcı ailede yaşadığı belirtilirken, 2010 yılında doğan Yağmur'un da bakıcı aileye verildiği ancak anne ve babadaki iyi gelişmeler sonucu gençlik dairesinin Yağmur'u tekrar 1 Ağustos'ta ailesine geri verme kararı verdiği kaydedildi. Şubat ayında ise Yağmur'un kafasından ağır yaralanması sonucu Altona çocuk hastanesine kaldırıldığı ve kafasından ameliyat olduğu ortaya çıktı. Bu olayla ilgili olarak ise Hamburg Başsavcılığı tarafından çocuğa aile tarafından şiddet uygulandığı gerekçesiyle dava açıldığı ve Kasım ayında soruşturmanın devam etmesi kararı alındığı kaydedildi.

 

Andy Grote

Buna rağmen gençlik dairesinin yazın çocuğu aileye geri vermesiyle yapılan ihmal ve yanlışlığın, Hamburg'da 2012 Ocak ayında gençlik dairesinin ihmali yüzünden uyuşturucu bağımlısı bakıcı ailede Methadon zehirlenmesi sonucu ölen 11 yaşındaki Chantal olayı ile benzerlik taşıdığı düşünülüyor. Olay sonucu Hamburg-Mitte Belediye Başkanı Markus Schreiber (SPD) ile Gençlik Dairesi Müdürü Pia Wolters görevinden alınmıştı. Şimdiki belediye başkanı Andy Grote'nin de aynı akibeti mi yaşayacağı merak ediliyor.

 

Araştırma komisyonu için önerge kurulacak

 

Yağmur Y.'nin ölümü ile olarak Sol Parti tarafından araştırma komisyonu kurulması için senatoya önerge verildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Sol Parti Hamburg Milletvekili ve Göçmenler Sorumlusu Mehmet Yıldız, son yıllarda Hamburg'da Yağmur ve Chantal ile birlikte dört çocuğun gençlik dairelerinin ihmali sonucu öldüğünü belirterek,

''
Yağmur'un ölümünde ailesinin suçunun olup olmamasından bağımsız olarak düşünülürse, Yağmur gençlik daireleri tarafından gözetim altında olan bir çocuktu ve 3 yıl içerisinde Eimsbüttel, Bergedorf ve Hamburg-Mitte olmak üzere 3 ayrı gençlik dairesinin sorumluluğu altındaydı. Yani üç yaşında şiddet görerek yaşayan Yağmur, kurumların ve kargaşanın içinde gözler önünde kaybolup gitti. Buradan Hamburg'da gençlik alanında skandallar yaşandığı ve sorunların, çözümsüzlüklerin olduğu ortaya çıkıyor. Hamburg'da gençlik daireleri ile aileler ve bakıcı aileler arasında kopukluklar var. Tüm bu sorunlar gençlik ve aile alanında son yıllarda özelleştirmelere gidilerek gençlik dairelerinin bütçesinde yapılan kısıtlamalar sonucunda ortaya çıkıyor. Yani gençlik alanına yapılan yatırımlar kısıtlanıyor ve yetersiz geliyor. Politikacıların böyle olayların bir daha yaşanmaması için önlemler alması, ailelere destek olacak çözümler bulması gerekiyor. Oysa şu anda yapılan; ailelere ve çocuklara yatırım yaparak destek vermek yerine sadece toplumu kontrol altına almaya yönelik önlemlerdir. Böyle olduğu sürece toplumda işsizlik, yoksulluk ve bireyselleşme giderek artıp  şiddete dönüşerek geri yansıyacaktır'' dedi.

 

Anne ile ilgi karar gelecek hafta verilecek

 

Yağmur'un ölümünde  suçu olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından suçlu olduğuna karar verilerek tutuklanan anne Melek Y.'nin avukatı Mahmut Erdem ve Sultan Maden Çelik, mahkemenin önce Melek Y. için şartlı tahliye kararı aldığını ancak savcılığın buna itiraz ederek dosyanın tekrar incelenmesini talep ettiğini ve gelecek hafta kararın verileceğini açıkladılar. Sol parti tarafından kurulması istenen ve Yeşiller'in de destek verdiği araştırma komisyonunun olumlu bir karar olduğunu belirten avukat Mahmut Erdem, Hamburg'da yaşanılan bakıcı aile, gençlik daireleri ve gençlik sorunlarının skandal boyutlara ulaştığını, bu sorunun daha itinalı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

 

Küçük Yağmur için komşulardan veda töreni

 

Yağmur Y.'nin öldüğü evin önünde semt sakinleri ve komşuları hüzünlü bir veda töreni düzenledi. Törende yaklaşık 400 kişiden oluşan kalabalık sokağa toplanarak yaktıkları mumlarla, oyuncak hediyeleri ve çiçekleri  binanın kapısının önüne bıraktılar.

 

Semt sakinleri ve komşuları, ailenin bir yıl önce binaya taşındığını ve fazla tanımadıklarını belirterek, olayın insanlık dramı olduğunu söylediler. Anne ve babanın nasıl bu kadar cani olabileceğini mantıklarının almadığını söyleyen Türkiye kökenli ve Alman komşular bir daha böyle olayların yaşanmamasını dilediler.

 

Semt sakinlerinden Gülten Yıldız, Şaziye Deniz, Ayla Hatun, Emine Hatun ve  Asya Avcılar haberi gazeteden okuduktan sonra inanamadıklarını ve şok olduklarını belirterek böyle bir olayın burada yaşayan Türkiyeliler'e gölge düşürdüğünü dile getirdiler.

 

Alman komşuların katılımının daha fazla olduğu veda töreninde çoğu katılımcı göz yaşlarını tutamadı.