Zonguldak'ta, TTK'dan kiraladığı sahalarda ruhsatsız kömür ocaklarının faaliyetlerine izin verip, kaçak ocak işletmeciliğini teşvik ettiği iddasıyla polisin operasyon düzenlediği Demir Madencilik A.Ş.'nin yönetim kurulu üyesi Erdoğan Demir, basın toplantısı düzenledi. Operasyonda gözaltı olmadığını belirten Demir, kantar fişleri, irsaliye, defter ve saha içindeki kamera görüntülerine el konulduğunu söyledi. Kentteki 22 özel madencilik sahasında 800-900 civarında kaçak kömür ocağının bulunduğunu belirten Demir, bunlardan 60-70 kadarının madencilik faaliyetlerini yürüttükleri kendi sahalarında yer aldığını kaydetti.

Kaçak ocaklarla ilgili polise ve devletin ilgili makamlarına ihbarda bulunmalarına rağmen bir çalışma yapılmadığını ileri süren Demir, "Biz bunları 3 ayda bir resmi makanlara, polise, savcılığa, valiliğe bildiririz. Emniyet Müdürü'ne şunu sormak lazım; Biz nokta olarak size bildirdiğimiz zaman niye buralara işlem yapmadınız, niye imha etmediniz?" dedi. Sadece Demir Madencilik A.Ş. sahasındaki kaçak ocaklara yönelik bir operasyon yapıldığını belirten Demir, "Benim sahamda 60 kaçak ocak var. Ama diğer sahalarda 900'e yakın ocak daha var. Neden diğer sahalara gidilmiyor?" diye konuştu.

'60 YILLIK BİR SORUN'

Kaçak kömür ocakları konusunun 60 yıllık bir sorun olduğunu anlatan Demir, "Siz yetkili değil misiniz? Gelin yan yana, kaçük kömür ocaklarına çözüm bulun. Yasal zeminini oluşturun. Ama ben onların ekmeği ile oynamam. Bu insanlar ne yiyecek? Bunlar aç mı gezecek? Sokaklara çıkacaklar; Burayı Hakkari, Yüksekova'ya mı çevirmeye çalışıyorlar. Vatandaşın ekmek parasıyla niye uğraşıyorsunuz? Ben kendi sahamda 56 kişiye taşeronluk verdim. Risk aldım. Onları resmileştirdim" dedi.

Operasyonun, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak ile aralarındaki şahsi meseleler nedeniyle gerçekleştirildiğini savunan Erdoğan Demir, kömür kamyonlarına haksız para cezaları yazıldığını ileri sürdü. Demir, "Ben Emniyet Müdürü'ne güvenmiyorum. Makamına saygım var. Ancak kendisine güvenip ona ifade vermem. Gider Savcı'ya veririm" diye konuştu.



GG(EE/SS)