Eylül ayından itibaren Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi ülkelere narenciye ihracının yapıldığı Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işlettiği Zonguldak Limanı'nda, TIR kuyruğu oluşuyor. Liman içindeki sahanın TIR'larla dolması üzerine, TTK'ya ait eski kömür yıkama tesisi alanı da TIR parkı olarak kullanılmaya başlandı. Mersin, Muğla gibi illerden gelen mandalina, portakal, liman ve nar yüklü TIR'lar, limandaki trafiğin yoğunluğu ve çeşitli aksaklıklar nedeniyle günlerce bekliyor. Narenciye ürünleri de soğutma ve havavlandırma sistemi bulunmayan TIR'ların dorselerinde bozulma tehlikesiyle karşı  karşıya kalıyor. 

'NEDEN BEKLEDİĞİMİZİ BİLMİYORUZ'

Bozulma tehlikesine karşı dorselerin kapaklarını açarak ürünleri havalandıran TIR sürcüleri, limanda 4-5 gün beklediklerini söyledi. Sürücüler, "Bize gemi gelmediğini söylüyorlar. Ama tam olarak neden beklediğimizi de bilmiyoruz. Bizim telefon numaramızı alıyorlar ve arayacaklarını söylüyorlar. Bu arada ürünlerimiz bozulacak diye korkuyoruz. Çünkü soğutma, havalandırma sistemi yok. Kapakları açarak havalandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'LİMAN KÜÇÜK'

Zonguldak Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yetkilileri ise, narenciye ihracatı nedeniyle liman trafiğinde yoğunluk yaşandığını söyledi. Limanın küçük olduğunu, aynı anda 3 Ro-Ro gemisinin limana yanaşabildiğini belirten yetkililer şöyle dedi:

"9'uncu aydan bu yana 1751 narenciye aracından yükleme yapılmış gemilere. Şu anda da 4 bin tonluk bir gemi limanda. Hem limanın dar olması, hem de TTK Liman İşletmesi'nin gemilerin bekleme sürülerini 48 saat olarak belirlemesi nedeniyle gecikme yaşanıyor. TTK'nın uygulaması böyle. Yani gümrük işlemleri nedeniyle yaşanan bir gecikme yok. Limandaki trafiğin hızlı olmaması, gemilerin hızlı hareket etmemesi nedeniyle yaşanan bir sıkıntı."

Yetkililer, Vali Yardımcısı başkanlığında dün yapılan komisyon toplantısında gemilerin limanda bekleme sürülerinin 48 saatten 36 saate çekildiğini, bunun da yarından itibaren uygulanmaya başlayacağını söyledi.



EE,GG(EE/COŞ)