Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanıklar ile avukatların yerini almasıyla duruşma başladı. Bir önceki duruşmada İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenilen, 'İrtica ile Mücadele eylem planı' dava dosyası ile Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yargılandığı 'İnternet Andıcı' dava dosyalarının bütün evraklarının ve 2 DVD’nin mahkemeye ulaştığı ve dosyaya konulduğu belirtildi. Ayrıca İnönü Üniversitesi’nde yapılan panel, konferansların da bilirkişi tarafından yapılan çözümleri dava dosyasına eklendi. 

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Varol Bülent Aral, hakkında telefon konuşma tespiti ve aleyhinde bir delil olmadığını ileri sürerek tahliyesini talep etti. Aral, kendisi hakkında başkaları tarafından verilen ifadeleri kabul etmediğini kaydederek şunları söyledi:

"Benimle ilgisi olmayan bir cinayeti benimle ilgilendirmeye çalışmaktadırlar. 2001 yılında Cemal Üzgen isimli MİT çalışanı Başbakan Bülent Ecevit’e bir rapor arz etmiştir. Burada, bu dosyaya konu öldürülen rahiplerin 'Amerikan Bord Heyetine bağlı olarak sağlık ve eğitim vakfı olarak Türkiye’de Kiliseler Birliği’ne bağlı olarak çalışıyorlar' şeklinde rapor vermiştir. Yine bu kişilerin başında Gülseven Yaşer’in eşi Yaşar Yaşer olduğu rapor edilmiştir. Dolayısıyla öldürülen kişilerin Ergenekon’un üyesi olup olmadıkları araştırılmamıştır. Bu hususun göz önüne alınmasını talep ediyorum." 

18 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan, Zirve Yayınevi davasında ikinci iddianamenin tamamlanma aşamasında olduğunu ve hazırlanan iddianamenin bu dosya ile bağlantılı olduğunu belirterek duruşmanın ertelenmesini talep etti. Savcının talebi doğrultusunda Mahkeme duruşmayı 18 Haziran’a erteledi.

'YENİ İDDİANAMEDE, AZMETTİRENLER ORTAYA ÇIKACAK'

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Avukat Erdal Doğan, yeni iddianamenin 2 aya kadar çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Yeni iddianamede, mevcut olan sanıkların daha üst halkası, yani kendilerini azmettiren, bu cinayetleri işletenlerin failleri ortaya çıkacak" dedi. Avukat Erdal Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu Konuya ilgili örgüt şeması daha da netleşecek, örgüt olgusu ve aynı zamanda da Ergenekon’la yapılanması ve bağı çok daha netleşmiş olacak. Beklentimiz bu yönde. Bizim daha çok sürekli beyan ve dilekçelerle sunduğumuz, iddianame ile daha net oraya çıkacağını bekliyoruz. Savcılığın halen hazırlık aşamasında olduğunu öğrendik, bir sonraki celsede iddianamenin hazır olacağını bekliyoruz."

Avukat Doğan, iddianamenin kabulünden sonra duruşmanın seri yapılacağını ve 1- 2 yıl içinde sonuçlanacağını öne sürdü.



MP(MP/COŞ)