Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevi davasında ikinci iddianamenin kabul edilmesi ardından, mevcut dava ile İstanbul'da açılan ve yetkisizlik kararıyla gönderilen dosyanın birleştirilmesine karar verdi. İddianamede örgüt yöneticisi olarak hakkında 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis hapis cezası isteminde bulunulan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Zirve Yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki'nin tutuklanma istemini önümüzdeki duruşmada görüşmeye karar verdi.

Birleştirme kararı ardından, 3 Eylül'de görülecek ilk duruşmada Hurşit Tolon, Malatya Jandarma eski Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in de aralarında bulunduğu 19 sanık, örgüt yöneticisi oldukları iddiasıyla hakim karşısına çıkacak. Davada Tolon, Ülger ve Yeşil ile birlikte 16 sanık da yargılanacak.

Kabul edilen 2'nci iddianamede, emekli Orgeneral Tolon'un Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde 'TUSHAD' isimli gizli yapılanmayı, Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda bu örgüte bağlı kurarak faaliyete geçirdiğinin belirlendiği iddia edilmişti. Örgütün nihai amacının, 'Ülkede sürekli iç çatışma, ekonomik kriz, iç etnik çatışmalar ile uğraşan ve ekonomik yönden zayıf bir devlet imajı oluşturmaya çalışmak, tüm siyasal iktidarları değişik yöntemlerle kontrol altına almak, kendi ideolojik amaçları doğrultusunda devlet yönetimini ele geçirmek' olduğu belirtilmişti.

İkinci iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra Astsubay Abdullah Atılgan, Murat Göktürk, uzman çavuşlar Mehmet Çolak, Adem Gedik, Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral, Hüseyin Yelki sanık olarak gösterilmişti.



MP(MP/İD)