Dağıtımın başladığı ilk günden bu yana birçok çocuğun hastanelik olması sonucu tartışmalara yol açan 'Okul Sütü Projesi' konusunda ziraat mühendisleri de tepkilerini dile getirdi. Konuyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, okullarda dağıtılan sütlerden içen bazı öğrencilerin rahatsızlanmasıyla ilgili net bir şey söylemek için örneklerin analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Hükümet yetkililerinin zehirlenmeyi kabul etmeyip sorunun psikolojik olduğunu ifade etmesine de tepki gösteren Çiftçi, "Okul Sütü Projesi"nin sorunlarının giderilerek devam ettirilmesi gerektiğini savundu.

Bunlara rağmen bazı tespitlerinin olduğunu da açıklayan Çiftçi, iktidarın pek çok projeyi hazırlığını yapmadan hayata geçirdiğini belirterek, "Okul sütü projesi, AKP iktidarı tarafından aceleye getirilmiş ve yaşabilecek sorunlar öngörülememiştir" dedi.

İZMİR UYGULAMASINDA ÖNCE DERS VERİLDİ

Konuya örnek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmasını gösteren Çiftçi, şunları anlattı:

"Uygulanan okul sütü projesi öncesinde İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir işbirliğiyle okullardaki müdürler toplanmış ve onlara süt teknolojisi konusunda eğitimler verilmiştir. Bu eğitimlere odamız yönetim kuru üyemiz Prof. Dr. Harun Raşit Uysal da derslerle katkı vermiştir. Ayrıca okullarda sütün dağıtıldığı ilk gün Uysal'ın hazırladığı bir metin süt ile birlikte çocuklara verilmiş, bu şekilde hem sınıflardaki öğretmenler, hem de veliler süt ve laktoz intolerans konusunda bilgilendirilmiştir. Sütün dağıtımı da soğuk zincirde yapılmış, böylece İzmir ilinde sorunlar yaşanmamıştır. Bu şekilde bilgi aktarımının bütün ülkeye yaygınlaştırılması güç görünüyorsa çekilecek bir kamu spotu ile veliler ve öğretmenler bilgilendirilmeliydi" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR SÜT İÇMEKTEN KORKUYOR"

Bazı insanların laktozu sindiremediğini, bunun da 'laktoz intoleransı' olarak adlandırıldığını anlatan Çiftçi, bu durumun bazen süt içmemeden kaynaklı olduğunu belirtti. Yaşanan olaylar sonrasında kendilerine bazı çocukların süt içmekten korkar hale geldiği yönünde bilgilerin ulaştığını da aktaran Çiftçi, "İyi bir iş yapalım derken aksi yönde bir sonuç doğurmuştur. Bu konudaki birikim ve deneyimler kullanılmalıydı" dedi.

"AYRAN DAĞITILMASI DOĞRU DEĞİL"

Çiftçi ayrıca Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nın yaşanan olaylardan sonra ayran veya yoğurt dağıtımı yapılabileceğini açıklamalarını da hatırlatarak "Bu son derece yanlış olur. Çünkü projenin adı okul sütü, ayran ya da yoğurt değil. Okul sütünün aynı zamanda sınıfta eşitliği sağlayan bir sosyal proje olduğunu düşündüğümüzde yapılacak iş sütü sindiremeyen çocukların tespit edilip, onlara laktozsuz süt vermek olmalıdır" diye konuştu.

ÜRETİCİ DE KORUNMALI

Okul sütü projesiyle ilgili üreticinin desteklenmesi gerektiğine de değinen Çiftçi, üretici kooperatiflerinin de ihalelere katılmasının önünün açılmasını istedi ve "Onbinlerce üyesi olan süt kooperatifleri hazırlıklarını tamamlayıp önümüzdeki yıldan itibaren bu süreçte yer almalılar. Ayrıca sorun laktoz intoleransı gibi görünse de sorunun bir okulda çıkıp bir okulda hiç çıkmaması bir takım soru işaretlerinin varlığını da ortaya koymaktadır" dedi.


BT(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)