Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, sağlık sektörünün yan ürünlerinin yanı sıra zeytinyağının da eczanelerde satılması gerektiğini belirterek bunun iç tüketimi de artıracağını savundu. İşadamı Sancak ayrıca yurtdışında çalışılan sağlık marketlerinin raflarına da Türk zeytinyağlarının gönderilebileceğini dile getirdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından sektörün 2023 hedeflerinin ele alındığı toplantıda DHA’nın sorularını yanıtlayan Sancak, sağlık sektörü olarak zeytincilik sektörüne bir öneri yaptıklarını kaydetti. Sancak, "Uğraşırlarsa ve bu markayı yaymaya çalışırlarsa hem Türkiye’de hem dünyada Türk markası zeytinyağlarını raflara sağlık kaynağı olarak koyabilir miyiz diye düşündük" dedi.

'MARKALAŞIN, SAĞLIK ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜN'

Zeytincilik sektörünün içinde olmadığı için bu konuda nasıl bir organizasyon yapılacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Sancak, "Benim bildiğim sağlık sektörü tarafı. Zeytinyağı bir sağlık ürününe dönüştürülebilirse onu da biz elimizden geleni yapacağız. Onlara yardımcı olacağız. Sağlık sektörü olarak bunu dedik, 'Markalaşın, zeytinyağını sağlık unsuru haline getirin' dedik" diye konuştu.

PEK ÇOK ÜLKE BU İŞİN İÇİNDE

Zeytinyağının bir sağlık ürünü olarak kullanımının yurtdışında pek çok örneğinin bulunduğuna ve Türkiye’nin de markalaşma yolunda bu trende uyum sağlaması gerektiğine işaret eden Sancak, "Yunanlar, İspanyollar, İsrailliler buna çalışıyor. Şu anda Güney Afrika, Arjantin çok yoğun bu işin içinde. Türkiye’nin bu alanda daha çabuk hareket etmesi gerekiyor. Artık zeytin Akdeniz bitkisi olmaktan çıkıyor daha evrensel bir kimlik kazanıyor. İç piyasada ise tüketimin artması için Anadolu halkıyla zeytinin barıştırılması gerekiyor. Zeytin ve zeytinyağının kullanımı sadece kıyılarda yaygın. Anadolu’nun büyük çoğunluğu zeytin ve zeytinyağına küstürülmüş. Kıyılar biliyor ama Anadolu, geniş yığınlar zeytinyağına uzak" dedi.

'ZEYTİNCİLİK YATIRIMIM YOK'

Kendisinin zeytincilikle ilgili herhangi bir yatırımının olmadığını da söyleyen Sancak, ayrıca yemeklik kullanımda da zeytinyağının diğer bitkisel yağlara karşı alternatif olarak geliştirilmesi gerektiğini, bu sayede yurtdışından ithal edilen 1 milyar TL’lik yağ yerine zeytinyağına yönelineceğini kaydetti.



BT(AÖ/SS)