Bu yıl zeytinyağı üretiminde 220 bin ile 250 bin ton arasında rekolte beklendiğine dikkati çeken BZZTG Başkanı Semerci, "Ancak üreticinin elinde geçen yıldan kalan 80 bin ton zeytinyağı bulunuyor. Dizyemlik (sızma zeytinyağında bir asidin onda birini gösteren birim) zeytinyağı fiyatı 3 lira 50 kuruşa kadar düşüş gösterdi. Oysa bu rakam en az 7 lira olmalıydı. Tüccar alım yapmıyor, zeytinyağı üreticinin elinde kaldı. Tane zeytinin kilogramı ise 1 liradan satılıyor. Bölgedeki zeytinyağı üreticisi bu yıl yine zarar etti. Üreticinin üretim yapacak hali kalmadı. Gerekli önlem alınmadığı takdirde, gelecek yıllarda zeytinde tam bir çöküş yaşanacak. Zeytin fidanı dikilmesini teşvik eden hükümet, zeytinyağı üreticisinin bu zararını karşılayacak tedbirleri de almalı" dedi.

'AT KUYUYA, SAT İYİYE'

Zeytin ve zeytinyağında fiyatlarının istenen düzeyde olmamasının üreticiyi küstürdüğünü, üretecinin 5 lira maliyeti olan bir kilogram zeytinyağının 3 lira 50 kuruştan satmak zorunda kaldığını vurgulayan Semerci, bu nedenle üreticilere 'at kuyuya, sat iyiye' sloganıyla geçen sezon başlattıkları kampanyayı bu yıl da sürdürerek, ürünleri satmayıp salamura kuyularında bekletmelerini önerdiklerini kaydetti.

Semerci, "Zeytinin piyasada belirli bir fiyatı yok. En büyük üretici örgütü olan Tariş bile henüz fiyat açıklamadı. Fiyat 5 yıldır aynı rakamlarda seyrediyor. Fiyat, verime, hava şartlarına ve başka etkenlere bağlı olarak her yıl yükselip düşebiliyor. Ancak girdi maliyetleri her yıl artıyor. Biz de fiyatın tırmanışa geçmesi için üreticiye ürünlerini satmamalarını tavsiye ediyoruz. Üreticilerimizde hasat ettikleri ürünleri hemen satma yoluna gitmeyip, içinde su ve belli oranda tuz bulunan, devridaim motoruyla aralıklı olarak suyu havalandırılan beton salamura kuyularında bekletmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ SESSİZ

Son günlerde havaların yağışlı gitmesinin de salamuralık zeytini yağlığa dünüştürdüğüne dikkat çeken Semerci, şunları söyledi:

"Üretici gerçek anlamda perişan. İşin tuhaf tarafı da üretici örgütleri de sessiz. Ziraat Odası gibi üretici örgütleri konuyu hükümetlere aktarmalı ve çözüm aramalı. Geçen yıl zeytinyağını 4 lira 50 kuruş taban fiyatla satan üretici, bu yıl 3 lira 50 kuruştan yağ satıyor. Bu fiyata bile dönüp bakan alıcı yok. Maliyeti bile kurtaramayan üretici, tarlaya girmek istemiyor. Böyle giderse çok yakın bir gelecekte, zeytin ve zeytinyağı ithal eden ülke oluruz. En azından Tariş, taban fiyatı şimdiye kadar açıklamalıydı."

Üreticiye zeytinyağı kilogram fiyatına verilen desteğin Avrupa Birliği ülkelerindeki gibi 1.35 Euro’ya çıkartılması gerektiğini, tane zeytine de pirim verilmesi gerektiğini, böylelikle sektörün çöküşünün durdurulabileceğini kaydetti.



AE(İÖ/SS)