Basın İlan Kurumu ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği Cumartesi Toplantıları’na konuk olan ve Denizlili basın mensuplarıyla Çamlık Ofis’te kahvaltıda buluşan Nihat Zeybekci, Denizli ile birlikte 13 kentin büyükşehir statüsü kazanacağı yeni tasarı ile ilgili bilgiler verdi. Büyükşehirlerin tümünde idari yapının büyük ölçüde değiştirilmesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Zeybekci şunları söyledi:

“Büyükşehirlerin tümünde idari yapının büyük ölçüde değiştirilmesi üzerinde çalıştık. Büyükşehirlerde il özel idareleri ve il genel meclisleri kaldırılıp yerine il meclisi getirilmesi fikri ağırlıklı olarak tartışıldı. İl özel idarelerin yanı sıra bu düşünceye göre yeni yapıda büyükşehir belediye meclisleri de olmayacak. Bu durumun eyalet ya da federal yapılanma gibi konulara çekilmemesi gerekir. Ben inanıyorum ki bu çok daha sağlam ve milli bir yapılanma. Üniter yapı bozulur gibi eleştiriler bence yerinde eleştiriler değil. Devlet tabi ki aciz olamaz. Sorunların çözümü konusunda gücünü her zaman ortaya koyar. Ancak bu da yerel yönetimlerin güçlenmesiyle mümkün. İl meclislerinin kamu personelini belirleme yetkisi de olmalı. Bence yerel idare o bölgenin ihtiyacını bakanlıklardan daha iyi bilir. Artık milletvekilleri olarak şu zamanda bakanın önüne çıkıp ’Bana bir genel cerrah verir misin?’ demek çok yanlış. Yine milli eğitim bakanlığı, sağlık bakanlığı kamu personelini kendi seçsin. Ama biz de o listeden ihtiyacımız olan öğretmeni, doktoru kendimiz atayalım.”

Ülke ve Denizli gündemine ilişkin soruları da yanıtlayan Zeybekci, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını karşı olduğunu belirtti. Milletvekili olmanın tutukluluktan kurtarma mekanizmasına dönüşmemesi düşüncesi taşıdığını söyleyen Zeybekci, demokratik, sivil, evrensel hukuk kurallarını içeren yeni anayasanın tüm partilerin de desteğiyle meclisten oybirliğiyle geçeceğine inandığını vurguladı. Zeybekci “Çünkü bu meclis ilk anayasayı yapan meclisten sonra millet iradesiyle anayasa hazırlayacak olan 2’nci meclis. Bu nedenle 24’üncü dönem meclisinin tarihi bir önemi de var. Bu meclis anayasayı yaparsa tarihe geçer, yapamazsa da tarihe geçer” dedi.