Greenpeace, geçen hafta, Detox kampanyası kapsamında yeni bir rapor yayınlayarak dünyaca ünlü 20 giyim markasının ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdiğini ortaya çıkardı. Giyim markalarıyla görüşen Greenpeace üyeleri, ürünlerinden zehirli kimyasalları arındırmasını istedi. 


Greenpeace üyeleri, tüm taleplerine rağmen, dünya üzerinde zincirleme mağazalara sahip bir giyim markasının olumlu adım atmaması üzerine protesto eylemi yaptı. 18 ülkede 80 şehirde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen eylemde, cansız manken kostümü giyen Greenpeace üyeleri, mağazalar önünde dans figürleri sergileyerek giyim markasını protesto etti.  


İstanbul Greenpeace üyeleri de saat 14.30’da gerçekleştirilen eylemde, cansız manken kostümü giyerek, dünyaca ünlü markanın Suadiye’deki mağazasına girdi. Burada mağaza mankenlerinin harekete geçmesini canlandıran eylemciler, mağazanın önünde protesto gösterisi yaptı. Çeşitli dans figürleri sergileyen İstanbul Greenpeace üyeleri, giyim markasının ürünlerinden ve tüm tedarik zincirlerinden zehirli kimyasalları arındırmasını talep etti. Gösterinin sonunda eylemciler, Türkçe ve İngilizce “Zehrin modası geçti, şimdi detox zamanı” yazılı pankartlar açtı. 


Greenpeace Akdeniz adına eylemle ilgili açıklama yapan kampanya sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Dünyaca ünlü giyim markalarının ürünlerinde bulunan zehirli kimyasallar, hem doğaya karışıyor hem de insanlara ulaşarak sağlığımızı tehdit ediyor. Bu sadece tek bir ülkenin sorunu değil, küresel bir sorun. Büyük giyim markaları, bu zararlı kimyasalları barındıran ürünleri satarak her birimizi birer moda kurbanına dönüştürüyor. Bu markanın ürünlerinde hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallara rastlandı. Dünyanın en büyük moda zinciri olarak bu markaya düşen, acilen harekete geçerek, tüm tedarik zincirini ve ürünlerini zehirli kimyasallardan arındırmak ve bu konuda önder olmaktır” dedi.


(BB)