Köyceğiz’de teleskopuyla Venüs’ün dünya ile güneş arasından geçişini evinin duvarına yansıtarak izleme imkanı sunan Jose Smits, bir saat süren geçişin saniye saniye görüntülenmesini sağladı. DHA muhabirinin de fotoğrafladığı ve görüntülediği geçiş hakkında bilgiler veren Smits, Venüs geçişinin teleskoplu gözlemlerin başlamasından bu yana 7 Aralık 1631, 4 Aralık 1639, 6 Haziran 1761, 3 Haziran 1769, 9 Aralık 1874, 6 Aralık 1882, 8 Haziran 2004 tarihlerinde olmak üzere 7 kez gözlemlenebildiğini söyledi. Smits şu bilgileri verdi:

"Hesaplara göre iki geçiş arasında 8, 121.5, 8, ve 105.5 yıl geçmesi gerekiyor. Sonrasından aynı sıra takip ediliyor. Geçişler sadece Haziran başı veya Aralık başında olabiliyor. Bu yıl, 8 yıl farkla gerçekleşen bir çiftten ikincisini yaşadık. Sonraki geçiş ancak 2117 yılının 11 Aralık günü ve ondan sonraki de 8 Aralık 2125 olacak. Bugünün özelliği de artık bu Venüs geçişinin 105,5 yıl sonra tekrarlanacak olmasından dolayı bu dünyadaki kimse bunu göremeyecek."

HALA İNCELİYORLAR

Venüs geçişinin astronomi tarihinde önemli bir yeri bulunduğunu kaydeden Smits şunları anlattı:

"Çeşitli tarihlerdeki bu geçişler, Güneş sisteminin boyunu ölçmek için bir cetvel gibi kullanılarak Dünya-Güneş mesafesinin yaklaşık 150 milyon kilometre olarak belirlenmesini sağladı. Ama artık çağımızda lazer vasıtasıyla tam ölçümler yapılabiliyor. Bu nedenle Venüs geçişine neden yok. Fakat çağımızda da Venüs geçişini bilim adamları hala inceliyor. Şu anda güneşin önünden bir şey geçtiğinde dünyaya ne kadar ışık gelip gelmediğini ölçüyorlar. Venüs geçişi incelemesini daha sonra başka yıldızlarda uygulayabilmek için yapıyorlar. Daha sonra daha az ışık geldiğinde oradan başka farklı bir şeyin geçtiğini anlayacaklar ve belki başka bir yıldız bulacaklar."

VENÜS'Ü GÖRÜNTÜLEMEYE GİTTİ, EŞİNİ İŞİNİ KAYBETTİ

Jose Smits, Venüs geçişini izlemek isteyen Fransız astronom Giyum Lejanti’nin hayatının nasıl değiştiğini de anlattı. Smits şöyle konuştu:

"Giyom Lejanti yıllarca dünyayı gezdi. Uzun seyahatlerden sonra Hindistan’a geldi ama İngiltere- Fransa arasında savaş çıkınca Venüs geçişini ölçümleyemedi. Hindistan’da 8 yıl sonra tekrar Venüs geçişinin olduğunu bildiğinden, 8 yıl orada bekledi. Ancak bu kez de hava bulutlu olduğu için yine göremedi. Büyük bir yıkıntıdan sonra Fransa’ya geri döndüğünde eşinin başkasıyla evlendiğini, üniversitedeki işini kaybettiğini gördü. Parasız kalınca Fransa Kralı yanına aldı. Hayatında çok istemesine rağmen Venüs geçişini görüntüleyemedi." 



MS(İÖ/COŞ)