Sağlık Bakanlığı’nın, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmeliği, 6 Mart 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak bu turizm sezonunda ilk kez uygulanacak yönetmelik, yüzme havuzu bulunan oteller ve diğer turistik tesisler ile su parklarına sıkı denetim ve yükümlülükler getirdi. Yönetmelik, havuz sularının ayda bir fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler yönünden analizini zorunlu kılıyor. Suyun sıcaklık, sertlik, klor ile mikrobiyolojik özelliklerinin kullanıcıların görebileceği bir yere asılmasını zorunlu hale getirildi. Yönetmelikte, her ay Sağlık Müdürlüğü ekiplerince denetlenecek havuzlar, analize gönderilen numunelerin sonuçlarının olumsuz olması halinde kapatılacağı belirtildi. Gerekli şartlar yerine getirildikten sonra alınacak numune sonuçlarının olumlu olması halinde havuzun, tekrar açılabileceğine de ifade edildi.

KULLANICILARA DA ZORUNLUK VAR

Yönetmelik, kullanıcılara da çeşitli zorunluluklar getiriyor. Yönetmelik gereği, ticari amaçlı havuzlarda yüzücüler havuza girmeden önce duş almak ve ayak dezenfeksiyon havuzunun içinden geçmek zorunda. Vücudunda yara, sargı ve görünür kir bulunanlar veya herhangi bir bulaşıcı hastalığının olduğu bilinenlerin havuza girmeleri kesinlikle yasak. Ayakkabı ile havuz kısmına girilmesi, yiyecek, içecek getirilmesi de yasak. Havuzlarda uyulması gereken kurallar afiş olarak kolay görülebilecek yerlere asılacak. Havuz suları ise en az haftada bir defa (tercihen Pazar günlerini müteakip) boşaltılarak genel bir temizlik yapılacak.

OTELCİLER SIKINTILI

Başta oteller ve su parkları olmak üzere yüzme havuzu bulunan turistik tesisler, sıkı denetim ve yükümlülükler getiren yönetmeliğin benimseninceye kadar esnek uygulanması istedi.

Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Gürhan Hurda, yönetmeliğe aykırı hareket ettiği belirlenen tesislerin havuzlarının turizm sezonunda kapatılmasının turistler için olumsuz sonuçlar doğurabileceği söyledi. Yönetmeliğin geçiş döneminde esnek uygulanmasını isteyen Hurda, "Sağlık Bakanlığı’nın havuz yönetmeliği çerçevesinde Kuşadası’ndaki 280 havuzdan her ay düzenli numune alınacak. Akredite laboratuara gönderilip fiziksel, patolojik ve kimyasal analizleri yapılacak. Tesisler her analiz için 300 lira ödeyecek. Eğer sonuçlar veya havuzlar kriterlere uygun değilse kapatılacak. Otel müşteri ile doluyken havuzun kapatılması felaket olur. Böyle bir sorun yaşandığında acenteler turisti hemen o tesisten çeker" dedi.

Yönetmeliğe göre her havuzun bir operatörünün olması gerektiğine dikkati çeken Hurda, Halk Eğitim merkezi ile yapılacak işbirliği çerçevesinde oteller için operatör eğitimi verilebileceğini de kaydetti.



LS(İÖ/BT)