Mersin'de yaşayan 38 yaşındaki İslam ve 30 yaşındaki Emine Aksoy çiftinin 6 yaşındaki oğulları Yusuf'a 8 aylıkken Akdeniz anemisi (Talesemi) hastalığı teşhisi konuldu. Küçük çocuğun iyileşmesi için doktorlar kordon kanı ve kemik iliği nakli yapılmasına karar verdi. Yapılan tetkikler sonucunda Yusuf'un anne ve babası ile 8 yaşındaki ağabeyi Muhammet'in aynı hastalığın taşıyıcısı olduğu belirlendi. Aksoy çifti ilik nakli için 3'üncü çocuklarını yapmaya karar verdi. Doğal yollarla hamile kalan Emine Aksoy, 3 yıl önce 'Umut' adını verdikleri bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Yapılan tetkiklerde Umut'un hastalığın taşıyıcısı olmadığı ve dokusunun da ağabeyi Yusuf ile uyumlu olduğu belirlendi.

2.5 yıl hem kardeşinin belli bir yaşa gelmesini hem de nakil merkezlerinde sırasını bekleyen Yusuf'a 6 ay önce Samsun'daki Medical Park Hastanesi'nde kardeşi Umut'tan kemik iliği ve kordon kanı nakli yapıldı. Çocuk Kan Hastalıkları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Doç. Dr. Tunç Fışgın ve Doç. Dr. Emel Özyürek tarafından yapılan nakil ameliyatı yaklaşık 2 saat sürdü.

YÜZDE 10 İHTİMAL GERÇEK OLDU

Nakil sonrasında Yusuf Aksoy'un hastalığını tamamen yendiğini ve sağlığına kavuştuğunu söyleyen Doç. Dr. Tunç Fışgın, "Genelde bu tür vakalarda, aile uygun ilik için yeni bir çocuk yapmaya karar verdiklerinde, laboratuvar ortamında hastalık taşıma ihtimali düşük olan sağlıklı yumurta seçilerek anne hamile kalır. Ancak Aksoy çifti hiçbir kontrol olmadan doğal yollarla bir çocuk sahibi oldu. Bu çocuğun hasta olarak dünyaya gelmemesi, hastalık taşıyıcısı olmaması ve ağabeyi ile dokusunun uyumlu olma ihtimali yüzde 10'du. Bu yüzde 10'luk ihtimal mücizevi bir şekilde gerçekleşti. Yusuf'un kardeşi adı gibi kendisine 'umut' oldu. Nakil için uzun bir süre beklemişler son olarak bizim hastanemize başvurdular. Biz de nakli gerçekleştirdik. Sonuç olarak hastamızın sağlık durumu şu an son derece iyi" dedi.

AĞABEYİNE 'UMUT' OLSUN İSTEDİK

Mersin'de özel bir firmada güvenlik görevlisi olarak çalışan İslam Aksoy, oğluna ilik nakli yapılması için işinden ayrılıp ailesiyle Samsun'a geldiğini belirterek, "Samsun'da ev kiraladık ve hem işyerimin hem de yakınlarımın desteğiyle Samsun'da ameliyat gerçekleşti. Allah'a şükürler ediyoruz ki 3'üncü çocuğumuzun dokusu Yusuf'la uyumlu oldu. Hastalık taşımadan sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Kardeşine ikinci bir yaşam şansı verip umut olması için ona 'Umut' ismini vermiştik. Umudumuz oldu ve ağabeyini kurtardı. Şimdi çok mutluyuz" diye konuştu.

FUTBOLCU OLMAK İSTİYOR

Kardeşi Umut'u çok sevdiğini ve onunla oyun oynamaktan çok mutlu olduğunu belirten Yusuf Aksoy ise hayalinin futbolcu olmak olduğunu söyledi.



YK(MS/CK)