Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Prof.Dr. Ömer Özkan’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk çift kol nakli hastası Cihan Topal’la birlikte çalışan fizyoterapi ekibinden Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak, tam yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar’ı ancak durumu stabil ve genel durumu iyileştikten sonra görebileceklerini söyledi.

Cihan Topal’la çalışmaya 13’üncü günde başladıklarını ve fizyoterapi sürecinin halen tamamlanmadığını belirten Uzman Fizyoterapist Tombak, "Yüz nakli hastası Uğur Acar’a neler yapabileceğimizi tam bilmiyorum. Daha önce de böyle bir vakayla karşılaşmadık. Ama yapacağımız çalışmalar mimik hareketlerini, sinirlerdeki iyileşmeyi hızlandırmaya yönelik olacaktır" diye konuştu.

Farklı teknikler denenebileceğini kaydeden Tombak, amaçlarının yüzün fonksiyonelliğini artırmak olduğunu kaydetti. İlk aşamada gözlerini açıp kapaması ve yemek yiyebilmesini sağlamaları gerektiğini vurgulayan Kadriye Tombak, "En güzel şey duygularını ifade edebilmesidir. Bunları ne kadar başarabileceğimizi bilmiyoruz, ne kadar zaman alır bilmiyoruz. En iyi operasyon yapıldı, şimdi en iyi fizyoterapi nasıl yapılır altyapısını hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yüz nakli sonrası uygulanan fizyoterapi tekniklerine ilişkin bilimsel yayınlar olduğunu fakat bunun bir standardı olmadığını kaydeden Uzman Tombak, "Yöntemler, teknikler, hastanın vereceği cevaba göre şekillenecektir" dedi.



EB(SU/İD)